Festivaluri de muzică rock, electro, jazz, de teatru sau de film, toate ne fac să ne dorim să vină vara mai repede. Pe măsură ce ne informăm cine mai urcă pe scene și în timp ce ne cumpărăm bilete, trebuie să ne facem temele și cum putem să avem un impact cât mai mic asupra mediului atunci când ne distrăm la evenimente de acest gen. Îți dăm câteva sugestii:
Recipiente pe care le poți umple
De la sticluța pentru șampon sau gel de duș, până la termos sau sticla pe care să o umpli cu apă, toate trebuie să fie cele de anul trecut sau pe care le folosești în mod obișnuit pentru călătorii. Dacă nu ai unele, investește în câteva produse de calitate, iar în cazul șamponului și a gelului de duș, poți opta pentru săpun și șampon solid, pentru că vin ambalate, de cele mai multe ori, în hârtie.
Împarte mașina cu altcineva
Dacă decizi să mergi cu mașina ta și ai locuri libere, dă un anunț pe pagina festivalului pentru a le ocupa. Sau procedează la fel dacă vrei să mergi în mașina altcuiva. În plus, poți să alegi să călătorești cu trenul sau, și mai bine, cu bicicleta.
Fă economie la orice
Ia doar un șervețel, dacă ai nevoie, și renunță la pai! Bei mult mai repede fără el și scutești oceanele de încă o bucată de plastic. Înapoiază pliantul după ce îl citești și nu accepta produse promoționale din plastic decât dacă ai foarte mare nevoie (de exemplu, ți-ai uitat ochelarii de soare sau pelerina acasă).
Deconectează-te
Cel mai bine e să mergi la un festival cu un telefon vechi, cu taste. N-o să poți să faci poze, dar bateria o să te țină multe zile și astfel vei economisi curent.
Fă-ți singur cremele
Spray-urile împotriva țânțarilor afectează iarba și insectele din jurul zonei unde folosești soluția, iar cremele cu factor UV de protecție poluează apa cu care te speli. Așa că alege să-ți faci unele acasă. Ai mai bine de o lună în care să experimentezi diverse rețete.
Du-te la cumpărături!
Sigur că, în mod normal, acesta n-ar fi un sfat ok pe un site despre ecologie, dar atunci când ești la un festival și alegi să cumperi produse de la artizani sau vânzători locali, sprijini economia locală. Mai mult, dacă ai această opțiune, caută alimente de la localnici.
Ce să le ceri organizatorilor
- pubele separate pentru deșeuri
- farfurii și tacâmuri compostabile în zona de mâncare
- să impună un cod de bună purtare față de mediu (cum să colecteze separat etc)
- să promoveze transporturile alternative până la festival, pentru a-i încuraja și pe alții
- să pună la dispoziție cât mai multe produse locale
- să închirieze surse de energie regenerabilă, în locul generatoarelor diesel