Imagini din satelit arata crapaturi in rezervorul de reziduuri chimice din Ungaria

Imaginile din satelit realizate cu o zi inaintea scurgerii de reziduuri chimice dintr-un rezervor avariat, apartinand unei fabrici de alumina, arata crapaturi in digul situat in vestul Ungariei, a anuntat ieri Greenpeace Ungaria, transmite MTI, citat de Mediafax.

Intr-un comunicat, Greenpeace atribuie dezastrul, in care au murit patru persoane, rezervorului care continea mai mult noroi rosu decat era permis.

Greenpeace si-a exprimat indignarea fata de "cinismul si informatiile eronate" date de conducerea Companiei Ungare de Producere a Aluminei (MAL), proprietarul rezervorului.

Anterior, MAL a subliniat intr-un comunicat ca, in pofida sparturii, 96-98% din substantele chimice au ramas in rezervor si ca au fost incepute lucrari de reparatii la locul accidentului, pentru a preveni alte posibile scurgeri.

Potrivit comunicatului, compania a urmat cu strictete toate procedurile tehnologice. Cea mai recenta inspectie a avut loc chiar in ziua producerii accidentului industrial si ultima analiza a apei nu a oferit niciun indiciu preliminar care ar fi putut avertiza in legatura cu producerea dezastrului natural, a subliniat compania.

Ajutoare si donatii pentru cei afectati

Primele ajutoare au ajuns in Devecser si satele invecinate, dar asociatiile caritabile asteapta si alte contributii.

Gabor Balint, de la Hungarian Ecumenical Charity, a afirmat ca a fost trimis un transport de conserve, paine si lapte, iar un altul urma sa ajunga in zona.

De asemenea, organizatia a infiintat un fond de cinci milioane de forinti (18.500 de euro) si spera ca acesta va atrage si alte donatii.

Crucea Rosie ungara a adus 150 de paturi si paturi in Kolontar, primul sat afectat de scurgerea de reziduuri chimice, si distribuie masti de protectie. De asemenea, expertii Crucii Rosii participa la operatiunile de cautare a persoanelor date disparute.

Patru persoane au murit pana in prezent, intre care si un copil in varsta de trei luni, iar alte patru sunt date disparute, dupa ce un rezervor a cedat, luni, inundand cu reziduuri chimice satul Kolontar, din vestul Ungariei.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri