Ilie Brie, CEDD: “Am putea extinde ideea de muzeu al deseurilor si in alte orase”

Primul Muzeu al Deseurilor din Europa a fost inaugurat ieri de Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, la AFI Palace Cotroceni.

Muzeul a fost infiintat de Centrul de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila (CEDD) si are treisprezece sectiuni dedicate diverselor deseuri municipale cum ar fi ambalajele de produse, deseurile de echipamente electrice si electronice sau provenite din constructii.

Exponatele neconventionale sunt dispuse astfel incat sa ilustreze un traseu corect de gestiune a deseurilor, de la obiectul intact folosit de oameni pana la transformarea acestuia in material reutilizabil.

Directorul CEDD, Ilie Brie, doreste sa extinda si in alte orase ideea infiintarii unui astfel de muzeu. Am aflat mai multe despre aceste planuri si despre ideea care a stat la baza infiintarii unui astfel de spatiu in urma unui mini-interviu pe care Ilie Brie l-a acordat “Green Report”.

Cum a aparut ideea unui astfel de muzeu dedicat deseurilor?

Ideea ii apartine lui Ionut Georgescu, fostul presedinte al CEDD-ului, actualmente director in Ministerul Mediului, la departamentul de deseuri.

Ideea era sa punem impreuna pe toti actorii sociali care sunt implicati in producerea si gestiunea deseurilor, iar surpriza pe care am avut-o pe masura ce avansam in implementarea ideii este ca in realitate absolut toti suntem implicati si responsabili.

Daca va uitati peste tot in muzeu, vedeti masini, pet-uri, cauciucuri, electronice, textile, sticla etc. Cu alte cuvinte, cam toate meseriile sau activitatile care conduc la productia de obiecte sunt in ultima instanta generatoare de deseuri.

Drept urmare, responsabilitatea de a transforma deseurile in resurse de materie prima secundara este oarecum o obligatie civica.

Ce sugereaza modul in care sunt dispuse obiectele expuse in muzeu?

Dispunerea echipamentelor si exponatelor in muzeu sugereaza un parcurs initiatic, astfel incat cei care viziteaza sa vada ce se intampla cu obiectul in forma pe care o cunosc ei si apoi in forma lui reciclata.

In zone precum micul gratar amenajat aproape de intrare vizitatorii pot sa vada si ce se intampla daca obiectul nu e reciclat.

In mod normal, la sfarsitul turului, un vizitator ar trebui sa stie ce e bun si ce nu e bun in materie de gestiune a deseurilor. Avem increderea ca bunul simt si buna credinta a oamenilor va fi “reconfortata” dupa ce vor face acest traseu.

Cat timp a trecut de la aparitia ideii pana la ziua inaugurarii muzeului?

Lucrurile s-au petrecut foarte rapid, ideea este mai veche, are mai mult de un an, dar conditiile care ne-au permis sa demaram s-au intrunit foarte tarziu, respectiv in ultimele doua luni.

Am reusit sa implementam ideea destul de rapid sub patronajul Ministerului Mediului, cu participarea tuturor celor care au adus exponate si au lucrat de dimineata pana seara timp de doua luni pentru ca muzeul sa arate astfel. Este o opera colectiva.

De ce ati ales un mall pentru amplasarea muzeului?

Din doua ratiuni. In primul rand, am profitat de intelepciunea celor care gestioneaza mall-ul, care au considerat ca acest spatiu este potrivit pentru ceea ce inseamna ansamblul activitatilor muzeului.
Al doilea motiv pentru alegerea unui astfel de loc ar fi de natura manageriala. Stim ca un asemenea spatiu este dificil de inchiriat astazi. De aceea nu am putut sa pierdem aceasta ocazie, ca spatiul sa ne fie pus la dispozitie pentru o perioada destul de lunga de timp in scopul unei cauze bune.

Pana la urma, mall-ul nu este un spatiu atat de neobisnuit. Este un fel de parabola: toate obiectele pe care le vedem la mall sfarsesc ca deseuri.

Ce asteptari aveti in viitor pentru Muzeul Deseurilor?

Avem cateva obiective si scopuri. Obiectivul este sa avem un numar destul de mare de vizitatori si un numar important de elevi care sa vina sa petreaca in mod agreabil si instructiv timpul aici.

Elevii vor avea in permanenta la dispozitie doua persoane care ii vor ghida prin muzeu si le vor explica tot ce vor vedea. Vom difuza filme speciale legate de mediu si de gestiunea deseurilor si vom organiza multe alte evenimente.

Credem ca avem deja solicitari pentru a face evenimente similare in alte parti. Foarte multa lume a fost placut impresionata de aparitia unui muzeu al deseurilor, asa ca s-ar putea sa extindem ideea si in alte orase ale tarii.

Muzeul va fi deschis de acum inainte sapte zile din sapte, intre orele 12.00 – 22.00, in mall-ul AFI Palace Cotroceni, la etajul 1, langa zona destinata copiilor.

Interviu de Nicoleta Banila

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri