Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (I.G.S.U.) si E.ON Romania au reinnoit, miercuri, 25 septembrie 2013, parteneriatul „Impreuna pentru siguranta”, incheiat cu un an in urma. In cadrul acestuia, cele doua parti au derulat in comun campanii de informare, prevenire si constientizare a cetatenilor asupra pericolelor la care sunt expusi in cazul utilizarii necorespunzatoare a diferitelor surse de energie.
Statisticile I.G.S.U. arata ca, anual, sute de persoane isi pierd viata in incendii, intoxicatii cu monoxid de carbon sau ca urmare a exploziilor. Parteneriatul, al carui obiectiv principal il reprezinta derularea de campanii de informare menite sa conduca la reducerea numarului inci-dentelor si, implicit, al victimelor, este primul de acest fel incheiat intre I.G.S.U. si o companie din sectorul energetic din Romania.
Scaderea numarului incidentelor, a ponderii cauzelor acestora, dar si a numarului victimelor reprezinta pentru noi un semnal mai mult decat incurajator in ceea ce priveste eficienta campaniilor derulate pana acum. Din pacate, cifrele privitoare la cazurile tragice care decurg din nerespectarea normelor de siguranta continua sa fie ingrijoratoare. Asta ne determina sa continuam, in mod sustinut, eforturile depuse in cadrul acestui parteneriat, dar si in activitatea curenta din cadrul companiilor noastre, eforturi directionate spre siguranta consumatorilor de gaze naturale si energie, dar si a propriilor angajati”, a declarat Frank Hajdinjak, Director General al E.ON Romania.
In baza acestui parteneriat, I.G.S.U. si E.ON Romania au implementat deja la nivel national doua ample campanii: “F.O.C – Flacarile Omoara Copii” (lansata in luna septembrie 2012), respectiv “R.I.S.C.- Renunta. Improvizatiile sunt Catastrofale” (lansata in luna noiembrie 2012), prin intermediul carora milioane de romani au fost beneficiari directi ai mesajelor de siguranta promovate. Campaniile derulate si-au propus nu doar sa informeze si sa sensibilizeze populatia, ci si sa schimbe, in timp, atitudinea si comportamentul legat de utilizarea corecta a surselor de energie.
Copiii, dar si adultii, au reprezentat publicurile-tinta ale campaniilor, precum si ale actiunilor comune derulate de I.G.S.U. si E.ON Romania. Exercitii de alarmare si evacuare in scoli si licee, lectii despre energie, jocuri interactive, instruiri privitoare la comportamentul in caz de incendiu, materiale informative distribuite in zone cu trafic pietonal intens, la care s-au adaugat intalniri cu autoritatile locale si asociatiile de locatari – acestea au fost doar cateva dintre principalele actiuni derulate in primul an in cadrul parteneriatului.
Ca o recunoastere a eforturilor comune depuse in cadrul acestei colaborari, E.ON Romania si I.G.S.U au primit, in luna iunie a acestui an, „Premiul Fundatiei Gala Societatii Civile pentru Campanii Sociale”, pentru proiectul “F.O.C. – Flacarile Omoara Copii”.
Dar mult mai importante si semnificative sunt datele statistice ale I.G.S.U. care indica scaderi considerabile ale numarului incidentelor si al victimelor, ceea ce poate reprezenta un bun indiciu al faptului ca mesajele campaniilor comune si-au atins partial tinta.
Astfel, la nivel national, numarul incendiilor la locuinte petrecute in intervalul 1 septembrie 2012-31 august 2013 a scazut cu circa 17% raportat la perioada similara din anul anterior, ajungand la 5.107 evenimente. Tot cu aproximativ 17% s-a redus si numarul victimelor incendiilor produse la locuinte, care a ajuns la 392. Dintre acestea, 26 au fost copii, cifra fiind, de asemenea, in scadere cu 25,7%.
„Cele peste 9.000 de actiuni intreprinse la nivel national, la care au participat circa 1.200.000 de persoane, au fost directionate catre crearea unei culturi de prevenire in randul cetatenilor. Atitudinea reactiva trebuie completata cu una proactiva, prin care cetateanul sa constientizeze si sa actioneze in sensul reducerii riscurilor, astfel incat actiunea post-eveniment sa fie cat mai redusa”, a declarat colonel Ion Burlui, Inspector General al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (I.G.S.U.).
Parteneriatul dintre I.G.S.U si E.ON Romania este prevazut sa se dezvolte pe mai multe componente, astfel ca cele doua campanii derulate deja la nivel national vor fi completate in acest an de o noua initiativa comuna destinata popularizarii mesajelor de preventie pentru evitarea unor situatii tragice.
Astfel, in perioada urmatoare, actiunile comune vor urmari sa atraga atentia in mod deosebit asupra riscurilor majore care decurg din utilizarea cosurilor de fum fara protectie, neetansate sau obturate si care nu permit evacuarea gazelor arse (acestea au provocat circa 1.700 de incendii la locuinte, in perioada 1 septembrie 2012-31 august 2013), din utilizarea aparatelor electrice defecte sau improvizate (au stat la originea a peste 1.300 de incendii), precum si a mijloacelor de incalzire care functioneaza pe baza de gaze sau alte tipuri de combustibil (au cauzat aproximativ 900 de incendii), dar si a manevrarii necorespunzatoare a aparatelor care utilizeaza gaze.