IFAW: Internetul, o ameninţare pentru speciile de animale sălbatice

Fildeş, crocodili împăiaţi, blanuri, dar mai ales ţestoase, papagali şi chiar urşi sau feline mari: comerţul online constituie o ameninţare la adresa speciilor de animale protejate, a avertizat Fondul internaţional pentru bunăstarea animalelor (IFAW), citat de AFP. Organizaţia a făcut apel la elaborarea unor reglementări specifice în acest domeniu.

Experţii IFAW au analizat în 2017, timp de şase săptămâni, anunţurile publicate în mediul online (numai pe siteuri cu acces liber) din patru ţări europene – Franţa, Rusia, Germania şi Marea Britanie pentru a găsi anunțuri cu privire la animale pe cale de dispariție, fie ele vii, moarte, întregi sau pe bucăți.

Rezultatul a constat în depistarea a 11.772 exemplare de specii sălbatice ameninţate, recenzate în 5.381 de anunţuri şi mesaje publicate pe 106 siteuri de vânzări cu amănuntul şi pe 4 reţele de socializare. Este probabil, însă, ca mesajele identificate pe reţelele sociale (6,2%), incluse pentru prima dată în ancheta IFAW, să fie doar o fracţiune din numărul total.

Valoarea pe piață a tuturor anunțurilor a fost estimată la aproximativ 3,2 milioane de euro.

Potrivit analizei, 80% dintre exemplarele propuse erau vii, o mare parte dintre acestea fiind reptile (în special ţestoase de apă şi de uscat care reprezentau 45% din totalul anunţurilor) şi păsări (papagalul gri african, specii răpitoare, gâşte şi altele). Au fost identificate însă şi animale mult mai mari, precum iaci sălbatici sau urangutani în Rusia, sau lei, jaguari şi urşi în Germania.

„Internetul a transformat economia globală, iar comerțul ilegal cu animale sălbatice sa transformat cu acesta. oți cei care profită de criminalitatea sălbatică s-au mutat în spațiul online”, a declarat Rikkert Reijnen, director pentru criminalitatea sălbatică la ONG-ul din SUA.

Pe lângă țestoase, alte reptile căutate pe piața neagră includ șerpi, șopârle și aligatori. Bufnițe, păsări de pradă, toucani, și alte specii de păsări protejate au fost, de asemenea, scoase la vânzare în piața virtuală.

Piața mamiferelor este mai variată, de la părți ale corpului – coarne de rinocer, blănuri de leopard și ghepard și chiar mese de cafea din picioare de elefant – până la o multitudine de specii protejate, prinse în sălbăticie sau crescute în captivitate condiții îndoielnice.

„Dintre numeroasele amenințări la adresa vieții sălbatice a planetei noastre, comerțul ilegal de animale vii și părțile corpului lor este unul dintre cele mai inumane”, a spus Reijnen.

Majoritatea animalelor vii au fost vândute în Rusia, inclusiv pisici mari, maimuțe, lemuri și cel puțin un urs.

IFAW subliniază în raportul său ”contribuţia preţioasă” şi angajamentul pe care şi l-au luat site-urile specializate în comerţul online, în special eBay, în lupta împotriva acestui tip de trafic, prin formarea personalului în vederea eliminării anunţurilor litigioase.

Este nevoie, însă, de consolidarea legislaţiei existente pentru abordarea în mod specifica acestui tip de comerţ online, precizează IFAW.

De asemenea, este nevoie de informarea utilizatorilor cu privire la legislaţie, la statutul speciilor, la riscul la care se supun şi la faptul că pot alimenta, în necunoştinţă de cauză, reţele criminale organizate, a subliniat Celine Sissler Bienvenu.

Aceasta a adăugat că vânzătorii ştiu ce oferă, însă majoritatea cumpărătorilor nu cunosc legislaţia şi ”doresc doar animale exotice”, chiar dacă există şi colecţionari de specii rare, foarte bine informaţi.

Informaţiile colectate au fost transmise autorităţilor, a subliniat Celine Sissler Bienvenu, adăugând că rapoartele anterioare au determinarea începerea unor proceduri judiciare.

spot_img

Ultimele știri