Declinul prețului petrolului din ultimile luni a fost perceput chiar de la început ca un potențial pericol pentru companiile din sectorul energiilor curate. Efectul negativ al ieftinirii combustibilului fosil s-a refelectat în scăderea brusca a prețului acțiunilor marilor producatori de echipamente pentru captarea energiei regenerabile, potrivit unei analize realizate de Financial Times.
Acțiunile daneziilor de la Vestas, cel mai mare producător din lume de echipament pentru turbine eoliene, au resimțit șocul încă de acum o lună, când prețul acțiunilor companiei a scăzut brusc cu 11 procente. Organizația țărilor producătoare de petrol (OPEC) a decis în luna noiembrie să nu reducă producția chiar dacă prețul pe un baril a ajuns la 60 de dolari.
De asemenea, producătorul chinez de panouri solare Yingli Green Energy și constructorul auto american Tesla Motors au încasat lovituri și mai dure. În luna noiembrie, mașinile hibrid din Statele Unite s-au confruntat cu un declin al vânzărilor de 11%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce autoturismele sport, cu un consum ridicat de benzina au avut o creștere de 91%.
Analiștii consideră că piața a avut o reacție exagerată în ceea ce privește companiile din domeniul energiilor regenerabile. Cu toate acestea există neliniștea privind modul în care prețul scăzut al petrolului va afecta piața energiei verzi, care, în ultimul deceniu, și-a majorat invstițiile de la 60 de miliarde de dolari la 251 de miliarde.
Financial Times subliniază și faptul că dezvoltarea segmentului de energie regenerabilă a fost posibilășsi datorită subvențiilor injectate în acest sector de către majoritatea guvernelor. Acum, o parte dintre analisti se așteaptă ca unele țări să-și reduca povara certificatelor verzi adăugate facturilor emise către populație din dorința de a specula prețul ieftin al petrolului.
„Politicienii vor trebui să convină asupra pericolului de apariție a resurselor excedentare de petrol pe piață și a ieftinirii continue a acestuia”, spune Ian Temperton, reprezentantul Climate Change Capital, cu doar cateva luni înainte de discuțiile privind încheierea acordului internațional de mediu ce urmează să se poarte la Paris.
Este greu de anticipat cum va afecta prețul scăzut al petrolului în viitor politica de renunțare la consumul de hidrocarburi, chiar dacă istoria ne oferă câteva exemple concludente.
Citește și: