IEA: construcția de noi termocentrale și vehicule nu va fi posibilă dacă lumea vrea să respecte țintele climatice

Lumea are deja prea multe proiecte axate pe combustibili fosili și nu își permite să construiască unele noi fără să încalce țintele climatice internaționale, conform Agenției Internaționale pentru Energie (IEA).

Conform IEA, aproape tot bugetul de carbon al lumii până în 2040, care reprezintă cantitatea de CO2 care poate fi emisă fără a cauza o încălzire catastrofală, ar fi epuizat de construcția de noi termocentrale, facilități industriale și vehicule.

„Nu avem loc să construim nimic care generează emisii de CO2. Epuizăm 95% din bugetul de carbon, chiar dacă nu facem nimic altceva. Ceea ce este bineînțeles imposibil, să nu mai construim camioane și termocentrale.”, a declarat pentru The Guardian Fatih Birol, director executiv IEA.

Conform lui Birol, pentru a limita creșterea temperaturilor la 2 grade Celsius, este necesară crearea unor proiecte energetice regenerabile, sau curățarea infrastructurii existente, de exemplu prin instalarea tehnologiilor de captură și stocare a carbonului și oferirea de stimulente pentru închiderea termocentralelor.

Conform IEA, infrastructura existentă va genera 550 gigatone de CO2 în următorii 22 ani. Astfel, bugetul de carbon rămâne de doar 40 de gigatone, adică aproximativ un an de emisii.

Doar 16 țări au stabilit ținte de reducere a emisiilor în conformitate cu Acordul de la Paris

Emisiile globale de CO2 sunt în creștere și vor atinge un nou nivel record în 2018. IEA estimează că emisiile de CO2 vor crește de la 32.53 de gigatone în 2017 la 36 de gigatone până în 2040.

„Există o discrepanță tot mai mare între noile studii internaționale și ce se întâmplă pe piața energiei. Cred că piețele petrolului intră într-o nouă perioadă de nesiguranță și instabilitate. Unul dintre lucrurile care mă îngrijorează este legătura între energie și geopolitică, care devine mai strânsă și mai complexă.”, a declarat Birol.

Green Report Shop Transport ECO

Conform estimărilor IEA, energia eoliană va crește de la 4% la 12% din producția globală de energie electrică, depășind energia nucleară. Energia solară ar putea crește de la 2% la 10% până în 2040. Hidroenergia va rămâne cea mai mare sursă de producție de energie electrică cu emisii reduse de carbon, reprezentând 15% în 2040.

Însă autorii raportului avertizează că pe lângă producția de energie, combustibilii fosili vor domina în continuare consumul de energie. Avioanele, navele maritime și industria nu sunt încă pregătite să facă tranziția la energie regenerabilă.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri