Oferirea de servicii sustenabile, confecționarea de haine sau de piese de mobilier din deșeuri sau folosirea de produse prietenoase cu mediul sunt doar câteva dintre ideile de afaceri care pot transforma un business obișnuit într-unul sustenabil. Iată ce ați putea pune în aplicare:
Planificați să deveniți antreprenor și sunteți preocupat de impactul pe care afacerea dumneavoastră l-ar putea avea asupra mediului? Jurnaliștii de la publicația BusinessNewsDaily au făcut o listă de idei de afaceri sustenabile, pe care orice antreprenor eco le-ar putea încerca.
Companie de catering cu produse organice
Produsele bio sunt preferate de un număr din ce în ce mai mare de consumatori. Din acest motiv, o afacere de catering doar cu produse organice, gătite într-un mod sustenabil, s-ar putea dovedi extrem de profitabilă.
Cei care aleg să-și investească astfel banii trebuie totuși să fie atenți să nu folosească materii prime care poluează mediul, cum ar fi plasticul sau cartonul, sau, dacă le folosesc, să le recicleze.
De asemenea, compostarea resturilor și folosirea produselor locale pot fi idei strategice benefice pentru construirea unui brand în domeniu.
Salon de înfrumusețare ecologic
Produsele de înfrumusețare organice sau vegane încep să fie din ce în ce mai populare. Pe de o parte, consumatorii înțeleg beneficiile lor, iar pe de cealaltă, doresc să își creeze o anumită imagine pe baza a ceea ce consumă.
În acest context, un salon care folosește alternative bio la produse chimice pentru păr, unghii sau corp ar putea avea mare succes.
Îmbrăcăminte din materiale reciclate
Bumbacul organic refolosit, resturile textile sau chiar sticlele de plastic pot constitui materie primă pentru industria modei. H&M, Nike sau Patagonia sunt doar câteva dintre brandurile care au sesizat oportunitatea și au creat linii de îmbrăcăminte sau încăltăminte din materiale reciclate.
Ideea poate fi însă aplicată și la scară mai mică. Confecționarea de tricouri din deșeuri textile sau de genți din bannere publicitare nu este nouă. Sunt însă consumatorii pregătiți să plătească mai mult pentru aceste produse, a căror producție este mai costisitoare?
Aplicații de mobil, pentru un stil de viață mai sustenabil
Chiar dacă nu sunt ei înșiși foarte „verzi”, cei cu abilități tehnice îi pot ajuta pe alții să devină. Programatorii pot dezvolta aplicații care să îi ajute pe consumatori să adopte un stil de viață mai sustenabil, oferindu-le informații despre conservarea energiei, reciclarea sau valorificarea deșeurilor, produse prietenoase cu mediul etc.
Nici jocurile pe această temă nu sunt o idee rea, dacă publicul este format din copii.
Amenajarea de spații verzi ecologice
Întreținerea spațiilor verzi presupune uneori folosirea unor substanțe chimice dăunătoare atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru sănătatea umană. Este argumentul pe care o firmă de amenajare de spații verzi l-ar putea folosi în încercare de a vinde soluții ecologice.
Folosirea unui gazon sintetic, amplasarea unor plante și a unor copaci rezistenți la secetă sau utilizarea principiilor permaculturii sunt idei care pot economisi apă, energie și bani.
Organizare de evenimente verzi
Prin natura lor, evenimentele sunt mari consumatoare de resurse precum apa și energie, dar și importante generatoare de deșeuri. Planificarea lor în mod sustenabil înseamnă însă nu doar o reducere a amprentei de carbon aferente, ci și o economie de bani.
Organizatorii de evenimente pot alege materiale ecologice sau săli de evenimente cu un consum redus de energie și pot asigura reciclarea deșeurilor produse.
Servicii de curățare a sistemelor de ventilație
Eficiența sistemelor de ventilație sau a aparatelor de aer condiționat este redusă odată cu acumularea de praf și de alte particule în mecanismele lor interne. Curățarea acestor echipamente necesită însă ustensile performante, destul de costisitoare.
Investiția merită însă dacă ne gândim la faptul că aparatele murdare nu reprezintă un pericol doar pentru mediu și pentru buzunarele consumatorilor, ci și pentru sănătatea lor. Mulți dezvoltă alergii, iar cei care suferă de astm, de exemplu, sunt cei mai afectați.
Reparații și recondiționări de biciclete
Folosirea bicicletei ca metodă alternativă de transport este benefică atât pentru sănătate, cât și pentru mediu. Una dintre metodele prin care poate fi încurajată această soluție este oferirea de servicii de reparare sau recondiționare de biciclete.
Pentru o astfel de afacere este însă nevoie de un spațiu de mărimea unui garaj, de ustensile și de personal priceput, întrucât competiția este semnificativă.
Produse organice handmade
Săpunul, produsele cosmetice sau de curățenie sunt doar câteva dintre consumabilele care pot fi obținute folosind ingrediente organice. Este adevărat că astfel de rețete pot fi găsite pe internet și pot fi preparate de oricine, însă e puțin probabil ca toți consumatorii să prefere să își procure singuri materialele și să aloce timp pentru a le prepara.
Cu un marketing inteligent și cu o promovare adecvată în mediul online, ideea nu poate da greș.
Consultanță în sustenabilitate
Dacă v-a preocupat dintotdeauna să vă reduceți propriul impact asupra mediului, atunci poate este timpul să împărtășiți cunoștințele acumulate și cu alții. Puteți oferi servicii de consultanță firmelor sau persoanelor fizice, învățându-le ce trebuie să facă pentru a-și reduce consumul de energie sau pentru a implementa un program de management al deșeurilor.
Pentru a câștiga încrederea clienților, este totuși nevoie de o certificare.
Servicii de colectare de DEEE-uri
De obicei, populația colectează selectiv deșeurile de plastic, hârtie, metal și sticlă. Când vine vorba însă de deșeuri de echipamente electrice și electronice, problema se complică. Pentru acestea, nu există containere speciale în fața blocurilor, iar transportul lor la centre de reciclare poate fi o corvoadă pentru consumator.
Ideea de a oferi servicii de colectare pentru firme, care sunt obligate să colecteze separat aceste deșeuri, sau chiar pentru indivizi nu este una nouă. Modul de colectare poate fi însă diferențiatorul. Folosirea unor mașini electrice pentru transport sau chiar a unor cargo-biciclete poate fi un aspect inedit al strategiei de branding.
Comercializarea de legume și fructe organice
Chiar dacă producția lor are un preț mai ridicat decât a fructelor și legumelor obținute prin metode tradiționale, produsele alimentare bio sunt mai apreciate de consumatorii cu o putere mare de cumpărare. Prin urmare, este posibil ca ei să le prefere și să fie dispuși să plătească mai mult pentru acestea. Pentru a le comercializa ca produse bio, producătorul este nevoit să obțină o serie de certificări.
Cei cu adevărat îndrăzneți ar putea de asemenea deschide o piață sau un magazin care comercializează doar astfel de produse.
Servicii de curățenie verzi
Produsele de curățare a locuinței conțin, de cele mai multe ori, substanțe chimice care poluează apa menajeră și pot reprezenta un factor de risc pentru sănătatea celor care intră în contact cu suprafețele curățate. Există însă și alternative organice. Folosirea acestora din urmă poate reprezenta un avantaj competitiv important în raport cu firmele clasice de curățenie.
Un aspect esențial într-o astfel de afacere este recrutarea de personal de încredere.
Compostarea alimentelor irosite
Irosim la nivel mondial mai bine de un sfert din mâncarea pe care o producem. Ajunsă la gropile de gunoi, această mâncare poluează mediul prin descompunerea sa. Gestionată însă corect, ea poate reprezenta o resursă importantă pentru industria agricolă.
Transformarea resturilor alimentare în compost este soluția. Un antreprenor care se gândește la această idee de afacere trebuie să știe însă că are nevoie de tehnologii performante, dar și că obținerea resturilor alimentare nu are deocamdată un cadru legislativ bine definit în România.
Valorificarea mobilei vechi
Numeroase piese de mobilier uzate sunt aruncate de consumatori. Pentru o persoană cu ceva mai multă imaginație însă, aceste deșeuri pot constitui o resursă valoroasă. În unele cazuri, recondiționarea lor este facilă. În altele, este nevoie de ustensile și de persoane calificate.
Scaunele vechi pot fi desfăcute, tapițate și reasamblate, mesele sau dulapurile pot fi revopsite, iar din resturi de lemn pot fi construite rafturi sau spații de stocare.