ICPE a inaugurat joi proiectul "Dezvoltarea Infrastructurii Centrului de Excelenta ICPE -NESL in domeniul Surselor Solare de Energie – Infrasolar", in valoare de peste 3,3 milioane de lei.
“Capacitatea instalata este de 80 de kw, insa noi nu o folosim pentru a produce energie. Scopul proiectului este unul experimental”, a declarat, pentru Green Report, Ion Pauna, director tehnic al proiectului Infrasolar.
Investitia necesara s-a ridicat la peste 3,3 milioane de lei, din care 1,1 milioane fonduri structurale, iar restul au fost asigurati din surse proprii.
“Fondurile europene au reprezentat circa 25 la suta din necesarul investitiei. Restul a fost asigurat din fonduri proprii, prin majorare de capital”, a declarat, pentru Green Report, directorul tehnic al ICPE, Cornel Jivan.
Parcul solar ICPE a fost construit pentru a veni in sprijinul celor care doresc sa investeasca in domeniul conversiei energiei din surse regenerabile. Acesta reprezinta prima baza experimentala profesionala cu componenta outdoor in domeniul energiilor regenerabile din Romania.
“Prin acest proiect am facut achizitii de ultima generatie. Am realizat patru microretele fotovoltaice cu cele mai utilizate componente prin care putem oferi solutii pentru conectare la retea sau individuale”, a explicat Ion Pauna.
De asemenea, parcul isi propune sa dezvolte cele doua extensii ale sale: baza experimentala Agigea, judetul Constanta (foto), pentru caracterizarea tehnologiilor energetice in climat marin, si baza experimentala Anghelus, judetul Covasna, pentru climat montan.
Parcul solar cuprinde laboratoare stiintifice, sala de conferinta, showroom de echipamente si sisteme energetice functionale fotovoltaice, sisteme solare autoorientabile, solar – termice, eoliene si sisteme pentru mobilitate electrica.