ICEMENERG: Romania risca sa nu-si atinga tinta pentru energie regenerabila

Vasile Rugina, directorul ICEMENERG, a contrazis predictiile Ministerului Economiei potrivit carora Romania ar urma sa isi atinga tinta de 24% privind ponderea energiilor regenerabile in consumul total pana in 2020. Prezent la Forumul Marii Negre pentru Energii Regenerabile, Rugina a precizat ca in consumul total, incalzirea si racirea au o pondere de 66% si, fara masuri de promovare a energiei regenerabile pentru acest sector, Romania nu isi va indeplini obligatiile.

“Energia are o tinta de 24% care nu inseamna electricitate din regenerabile, ci energie regenerabila in consumul total – electricitate , transporturi, incalzire-racire. Acest ultim sector are ponderea cea mai mare, 66%. Chiar daca toata electricitatea in 2020 va fi produsa din surse regenerabile, ceea ce nici macar teoretic nu e posibil, Romania nu isi va putea atinge tinta de 24%. Vitala pentru atingerea tintei e stabilirea unui procent rezonabil pentru ceea ce UE numeste incalzire-racire”, a declarat directorul ICEMENERG.

Rugina a atras atentia ca intreaga miza privind energiile regenerabile este directionata in mod gresit catre electricitate. El a explicat ca problema devine astfel una sociala, deoarece aproximativ 80% din populatia tarii, cea din mediul rural si de la periferia oraselor, foloseste preponderent lemne de foc si deseuri vegetale si ca de multe ori, aparatura electrocasnica poate fi un lux.

Pretul energiei ar putea exploda in 2020

Directorul ICEMENERG a subliniat faptul ca promovarea resurselor energetice regenerabile va duce la o marire cu 50% a pretului energiei pana in 2020 si ca exista multi factori care se vor traduce in costuri suplimentare pentru cetateni.

„Certificatele verzi nu sunt platite de investitori, sunt platite de cetateanul roman, caruia i se opreste impozit la pensie, e bugetar si i s-a redus salariul cu 25%. Daca mai luam in calcul ca din 2012 – 2013 se va schimba mecanismul de alocare a certificatelor de CO2 si asta va duce la o scumpire a enrgiei pe baza de carbune, inseamna ca viitorul nu va fi roz pentru consumatorul roman. Investitorii au aratat ca sunt capabili sa faca lobby pe langa factorii de decizie ca sa isi recupereze costurile”, a mai declarat Vasile Rugina.

Acesta a precizat ca i-ar placea sa vada nu ferme eoliene de sute sau mii de megawati, ci cate un panou solar pe fiecare casa, iar fiecare persoana fizica sa fie un producator de energie verde.

Mediul rural, ocolit de oportunitati

„Auzim mereu cifre privind productia de electricitate, progresele in acest domeniu, dar stim foarte putine privind progresele realizate cu resursele regenerabile in mediul rural.
Ar trebui monitorizat modul in care se realizeaza strategiile guvernamentale si ar trebui implementate masuri suport. Daca in privinta electricitatii avem mecanisme suport in faza institutionala si faza de operare (certificate verzi si cote obligatorii), in ce priveste biomasa pentru producerea de caldura in mediul rural, mecanismele sunt inexistente sau daca exista teoretic sunt inutilizate si inutilizabile”, a precizat Rugina.

El a facut referire si la programul Casa Verde, sustinand ca marea problema a acestuia este ca populatia din mediul rural, in special taranii de varsta a treia, nu sunt suficient de pregatiti pentru a putea aplica la fondurile oferite de AFM.

Rugina a laudat proiectele eoliene dezvoltate in Dobrogea, dar a comentat ca acestea nu sunt atat de benefice pe cat ar trebui pentru economia si comunitatile locale.

“In Romania, locurile de munca se creeaza la un nivel foarte inalt, pentru persoane cu calificare foarte ridicata, angajate in activitati de management, studii, cercetare. La un nivel coborat e vorba de persoane cu calificare inferioara. Nu cred ca exista inca o industrie orizontala – toate echipamentele cu care se realizeaza fermele eoliene din Romania sunt din import”, a adaugat Rugina.

Carmen Albisteanu

Cititi si:

Ministerul Economiei: Romania isi va atinge tintele pe energie regenerabila pentru 2020

Energia verde, solutie de iesire din criza pentru Romania

 

spot_img

Ultimele știri