Centrul de Supercomputing Leibniz din Germania a comandat pentru cercetarile sale stiintifice un supercomputer de uz general care va fi racit cu ajutorul unui sistem cu apa fierbinte, care va reduce consumul de energie cu 40%, anunta un comunicat al IBM.
Supercomputerul va asigura o putere de calcul de pana la trei petaflopi in 2012, echivalentul a 110.000 de PC-uri.
Practic, supercomputerul va putea sa calculeze cat trei miliarde de persoane care ar folosi calculatoare de buzunar pentru a face fiecare cate un milion de calcule pe secunda. Performanta este posibila prin folosirea simultana a peste 14 000 procesoare Intel Xeon de generatie urmatoare intr-un sistem bazat pe IBM System x iDataPlex. Un asemenea sistem se incinge foarte repede si are nevoie de un control foarte strict al temperaturii.
In plus, pana la 50% din consumul energetic al unui data center racit cu aer nu este dat de echipamentele de calcul, ci de sistemele de racire. De aceea s-a ales un sistem de racire bazat pe apa – metoda de 4000 de ori mai eficienta decat aerul. Dar iesit din comun este faptul ca sistemul de racire foloseste apa fierbinte, care va reduce consumul de energie cu 40%. Prin folosirea procesoarelor Intel Xeon de ultima generatie si a unui management de sistem dinamic ce reduce suplimentar consumul de energie, se fac economii de peste 50%.
Centrul de Supercomputing Leibniz se ocupa de descoperiri stiintifice, de la cosmologie si originile universului pana la seismologie si prognozarea vibratiilor unui cutremur.
“Supersistemul va furniza atat o eficienta energetica nemaiatinsa pana acum, cat si o performanta de calcul mare, totul fiind posibil prin exploatarea paralelismului procesoarelor multicore Intel si a tehnologiei de racire bazata pe apa calda, creata de IBM” a declarat Prof. Dr. Arndt Bode, Presedinte al Consiliului Director LRZ.
Catalin Gradinariu