Iași: Reciclează deșeul electric și poți merge la teatru sau operă

„Bunica, uite știi că a venit cineva o dată la noi la școală și ne-a povestit că putem preda un echipament electric. Hai că uite, căutăm pe google!”

O anecdotă a Simonei Ghiga, Doctorul Inginer de Mediu, administrator al Centrului de Colectare EcoArena din Iași, un operator de colectare a deșeurilor electrice, electronice și electrocasnice (DEEE-uri), despre impactul pe care îl are în familii educaţia de mediu predată de către dânsa elevilor. 

Ghiga a povestit Green Report despre munca în echipă necesară implementării reciclării și despre lipsa cunoștințelor în domeniu de care se lovește activitatea lor de colectare.

Simona Cecilia Ghiga | EcoArena
Noi suntem colectori de deșeuri de echipament electrice și electronice.

Deșeurile pe care noi le colectăm sunt transferate către stațiile de reciclare în numele producătorilor de echipament electrice și electronice.

O parte din activitatea pe care noi o desfășurăm este, în mare parte, în Iași, într-o relație de colaborare cu organizațiile de preluare a responsabilității producătorului de echipament electrice și electronice. Astfel, prin această colaborare, organizațiile îndeplinesc țintele de colectare a producătorilor de DEEE-uri.

EcoArena desfășoară, timp de o lună, în Iaşi o campanie de reciclare a DEEE-urilor: de pe 16 septembrie pe 16 octombrie. Și ca să evidențiem această campanie organizăm o tombolă pentru care încercăm să diversificam premiile puse in joc, încât să-i atraga pe cei care aud despre acțiunile de colectare DEEE.

Aduci la centrul de reciclare un aparat, sau ceri să fie preluat aparatul de acasă – pe gratis – şi primeşti, în schimb, un bilet la tombola culturală. 

În plus, duminică, 22 septembrie, a organizat și evenimentul Turul Reciclării pe Bicicletă (!), cu prilejul Zilei Mondiale a Curăţeniei. 

Foto: Campania EcoArena pentru reciclat DEEE-uri pe bicilete, Iaşi, România, duminică 22 septembrie 2024. Sursa: EcoArena
Foto: Campania EcoArena pentru reciclat DEEE-uri pe bicilete, Iaşi, România, duminică 22 septembrie 2024. Sursa: EcoArena
Ținte de reciclare provocatoare
Din statisticile pe care le-am găsit în zona online, din raportările pe care le fac

organizațiile de preluare a responsabilității producătorilor, reiese ca o parte din aceste oirep-uri reușesc să îndeplinească ținta anuală de colectare și o parte nu.

Ținta fiecarei organizații este direct coleralată cu procentul pus pe piață de producătorul care a vândut aparate electrice și electronice noi.

Aceste ținte sunt provocatoare de la an la an, și diferă în funcție de legislație și de echipamentele care urmează a fi puse pe piața națională.

Educația ecologică începe la școală
EcoArena se concentrează asupra educației de mediu prin lecții deschise în

unitățile de învățământ, prin vizite organizate la Centrul de Colectare a deșeurilor electrice și electronice din Iași.

Atenția noastră cade asupra educației de mediu, asupra colectării selective a tuturor tipurilor de echipamente, a tuturor tipurilor de deșeuri, cu accent pe DEEE-uri. 

Desfășurăm sesiuni pe toată perioada anului calendaristic. Chiar și în este vacanță, la noi tot sunt activități pentru că avem și școlile de vară. Cadrele didactice doresc să-i inițieze pe cei mici: cum este corect să colectăm și să reciclăm, și ce se întâmplă cu deșeurile de echipamente electrice și electronice după ce acestea și-au încheiat ciclul de viață. 

Prin lecțiile pe care noi le organizăm, le explicăm copiilor cât de mult poate polua o simplă baterie pe care o aruncăm la un loc cu celelalte deșeuri menajere. 

Oferim copiilor acei magneți pe care noi avem toate informațiile și datele de colectare, astfel încât părinții și rudele elevilor care au de predat un echipament să ne găsească ușor, să fim ușor de accesat. 

Copii primesc și urne mici, în care se pot colecta baterii și acumulatori acasă. Ei ne promit ca vor avea grijă să umple aceste cutiuțe cu baterii și apoi sa le golească în urnele de la şcoală, din magazine sau la centrele de colectare autorizate.

De mai bine de 10 ani, creăm bune obiceiuri în Iași, prin parteneriatele pe care le avem în desfășurare continua cu Autoritățile locale și Unitățile de învățământ.

Le prezentăm copiilor cele două fațete generale ale mobilelor și tehnologiei: una utilă, și una nesanatoasă dezvoltării lor. Depinde ce vrem să găsim, dar haideți să căutăm informații valoroase: cum scăpăm de un televizor? Cum scăpăm de un frigider? Și atunci pe zona aceasta online să știți că se pot întâmpla lucruri minunate, surprinzătoare! Chiar şi bunica poate google-i! 

Foto: Campania EcoArena pentru reciclat DEEE-uri pe bicilete, Iaşi, România, duminică 22 septembrie 2024. Sursa: EcoArena
Foto: Campania EcoArena pentru reciclat DEEE-uri pe bicilete, Iaşi, România, duminică 22 septembrie 2024. Sursa: EcoArena

Paradoxul de la firul ierbii
Avem parteneriate cu universitățile din Iași precum:

  • Universitatea pentru Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”, prin Facultatea de Horticultură specializarea Ingineria Mediului; și
  • Universitatea Tehnică ,,Gheorghe Asachi” prin Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului ,,Cristofor Simionescu” Iași, Departamentul Ingineria și Managementul Mediului, specializarea Ingineria și Protecția Mediului în Industrie.

Desfășurăm sesiuni de practică la centrul nostru de colectare din Iași prin care studenții pot afla ce presupune gestionarea unui depozit de colectare a deșeurilor electrice și electronice, ce se întâmplă cu acestea odată ajunse la noi, cum sunt inventariate, cum sunt transferate către stațiile de reciclare.

Au posibilitatea să învețe, de la firul ierbii, procedurile de colectare și de gestionare ale acestui sector. 

Ştiți care-i paradoxul? Studenții absolvenți au titulatura de Ingineri de Mediu, dar, în nomenclatorul nostru de la ITM, eu nu pot angaja un inginer de mediu pentru că NU AM CUM! Eu trebuie să angajez un Inginer Ecolog!

Asta chiar puteți preciza cu litere mari, pentru că și universitățile înțeleg paradoxul și au făcut demersuri în acest sens, ca să poată fi definitiva poziția în Nomenclatorul Muncii: specialitatea de la absolvire – aceea de Inginer de Mediu – nu este definită! Este definită doar cea de Inginer Ecolog.

Dacă în echipa noastră se alătură o persoană care a terminat ingineria mediului, trebuie să învețe totul de la zero! Deși unele informații din curricula universitară sunt conform a ceea ce se întâmplă în realitate, constatăm ca tinerii care ajung la noi nu au noțiuni insușite: nu știu să facă diferența între o instituție a statului cu tematică de mediu, o instituție care dă avize și o instituție care sancționează!  

Este greu pentru noi cand nu există oameni cu abilitățile necesare pentru desfășurarea activității… Îi luăm de la zero, pentru că munca noastra de zi cu zi implică și multe programe electronice și platforme de trasabilitate. 

Noi, ca și operator de colectare, avem obligația de a menține acuratețea documentelor și întocmirea acestora. La fel ca și organizațiile de preluare a responsabilității a producătorului, accesăm platforme de trasabilitate necesare respectării prevederilor legale.

Responsabilitate extinsă și în rural
Echipa EcoArena oferă un serviciu gratuit de preluare a DEEE-urilor în mediul
urban cât și rural, atât la solicitarea autorităților locale, cât și la solicitarea cetățenilor.

În strânsă legătură cu aceștia reușim să implementăm campanii de conștientizare și informare cu privire la importanța colectării selective a aparatelor electrice și electronice vechi sau defecte. 

Persoanele cu funcții de conducere – primari și viceprimari – susțin popularizarea campaniilor, astfel încât cetățenii să poată transfera deșeurile la punctele de colectare organizate de primărie. 

Pentru că, așa cum prevede legislația, fiecare primărie trebuie să aibă un punct de colectare a echipamentelor electrice în localitatea pe care pe care o deservește, astfel încât orice cetățean care are de predat un deşeu electric să poată să meargă la acel punct de colectare și-l să-l predea în mod responsabil.

Punem la dispoziție materialele necesare: flyer, postere și, bineînțeles, și partea de degajare, de transport a deșeurilor electrice din localitatea respectivă către depozitul nostru și, apoi, către stațiile de reciclare.

Efort colectiv
De mai bine de 10 ani, în parteneriat cu autoritățile locale, Primăria Municipiului Iași, Asociația CASUS, SC Salubris SA, cu sprijinul OIREP Eco Positive SA și alți parteneri de traditie – Garda de Mediu Iași, Agenția pentru Protecția Mediului Iași, Palatul Copiilor Iași, Fabrica de Print si Radio ERCIS.FM – suntem implicați și le pasă de o comunitate mai curată.

Ca și parteneri în campaniile pe care le organizăm, avem în primă fază sprijinul primăriei, sprijinul operatorilor de colectare care deservesc zona de salubritate a orașului în care dorim să facem acțiunea. 

Avem și parteneri culturali care sunt interesați să susțină aceste campanii cu tematică de mediu. Opera Națională Română Iași, Ateneul Național din Iași ne pun la dispoziție bilete la concerte și la piese de teatru, bilete pe care noi le oferim deponenților, adică persoanelor care predau DEEE-uri în campanii.

În toate acțiunile importante dedicate ieșenilor avem și sprijinul unei organizații importante care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului, respectiv Eco Positive.

Desfășurăm campanii de conștientizare și informare a colectării selective, cu accent pe colectarea DEEE-urilor, și aducem  o contribuție semnificativă la conservarea și protejarea mediului în Municipiul Iași.

Avem două campanii anuale mari: una dedicată Zilei Mediului pe 5 iunie, care se desfășoară pe o perioadă de 30 de zile, și o a 2-a, de toamnă, timp de o luna în perioada septembrie-octombrie, campanie dedicată Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice, sărbatorită pe 14 octombrie. 

Rezultatele sunt vizibile de la o campanie la alta, pentru că acestea se raportează în cantitățile colectate. 

Ne-am dat seama că, printr-o strânsă legătură și printr-o comunitate unită, putem face o mare diferență. Şi că o informație transmisă corect către cei din jurul nostru nu costă nimic, dar poate avea un impact deosebit asupra comunității în care trăim și asupra sănătății, atât pentru noi cât și pentru generații de viitoare. 

Ce sădim acum vor culege generațiile viitoare. 

Este vital ca măcar noi, actorii actuali în protectia mediului, să gândim pe termen lung și să să ne dăm cât mai mult silința de a acționa în prezent.

Este obligatia noastra sa lasam o moștenire cât mai curată generațiilor viitoare.

Foto: Campania EcoArena pentru reciclat DEEE-uri pe bicilete, Iaşi, România, duminică 22 septembrie 2024. Sursa: EcoArena
Foto: Campania EcoArena pentru reciclat DEEE-uri pe bicilete, Iaşi, România, duminică 22 septembrie 2024. Sursa: EcoArena

 

 

 

spot_img

Ultimele știri