Ianuarie a fost cea mai caldă lună înregistrată vreodată în Australia

Ianuarie a fost cea mai caldă lună înregistrată vreodată în Australia. Temperatura medie a țării a depășit 30 de grade Celsius pentru prima oară de când au început măsurătorile, în 1910.

Conform Agenției Australiene de Meteorologie, valurile de căldură au fost fără precedent, depășindu-se multiple recorduri de temperaturi maxime. Luna ianuarie a fost cea mai caldă lună din punct de vedere al temperaturilor medii, maxime și minime.

Regiuni întinse din Australia au avut doar 20% din precipitațiile normale pentru această lună. Tasmania a avut cea mai uscată lună ianuarie înregistrată vreodată, care a dus la incendii de vegetație.

Cea mai ridicată temperatură a fost înregistrată în Port Augusta, unde termometrele au atins 49.5 grade Celsius. Orașul Adelaide a avut cea mai caldă zi înregistrată vreodată, de 46.6 grade Celsius.

În unele părți din vestul Queensland și vestul New South Wales, au fost înregistrate peste 40 de zile consecutive cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius.

Andrew Watkins, climatolog la Agenția australiană de Meteorologie, a declarat pentru The Guardian că valurile caniculare au fost posibile din cauza unui front atmosferic de presiune ridicată din Marea Tasmaniei care a împiedicat valurile de aer mai rece să ajungă în sudul țării, precum și din cauza întârzierii unui muson din nordul țării, situația fiind agravată de încălzirea globală.

„Tendința de încălzire care a dus la creșterea temperaturilor în Australia cu mai mult de 1 grad Celsius în ultimii 100 de ani a contribuit și ea la condițiile neobișnuit de calde.”, a declarat Watkins.

În centrul și vestul Australiei, autoritățile locale au fost forțate să sacrifice 2.500 de cămile și aproximativ 100 de cai sălbatici care mureau de sete. În Adelaide, mii de vulpi zburătoare au căzut moarte din copaci din cauza temperaturilor ridicate.

Temperaturile caniculare au dus la topirea asfaltului în localitatea Wauchope, la 373 de km nord de Sydney și au cauzat pene de curent în mai multe localități.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri