Noua strategie energetica ar trebui extinsa asupra tuturor sectoarelor acestui domeniu, nu numai in cel de productie, potrivit recomandarilor Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, a declarat, joi, presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu.
Deputatul a participat la conferinta Evaluarea politicilor si practicilor energetice in Romania. “CSAT a fost informat, la ultima sa sedinta, in ceea ce priveste strategia energetica si restructurarea sectorului de productie. CSAT a recomandat ca analiza necesara realizarii strategiei energetice a Romaniei sa fie extinsa asupra tuturor sectoarelor, nu numai asupra celui de productie”, a afirmat Iulian Iancu.
Potrivit presedintelui Comisiei de Industrii si Servicii, “este foarte greu de spus daca aceasta strategie va putea fi aplicata in acest an”, 2008 fiind an in care vor avea loc alegeri. “Restructurarea sistemului energetic este un imperativ pentru Romania. Aceasta trebuia promovata din 2005 – 2006. Fostul Guvern a promovat, insa, o ordonanta privind infiintarea unei companii integrate, care a afectat sistemul energetic. De asemenea, deciziile privind impactul de mediu, societatile mixte au fost blocate cu impact asupra pretului la consumatorul final“, a adaugat Iancu.
Noua strategie energetica ar trebui aplicata, potrivit acestuia, in paralel cu armonizarea legislatiei in domeniu. “Trebuie sa promovam legislatia in sectorul de cogenerare mixta de gaze naturale cu biomasa. De asemenea, trebuie sa intervenim imediat asupra legislatiei primare si secundare, astfel incat sa existe echitate in stabilirea preturilor si in repartizarea profitului intre operator si consumator”, a mentionat Iancu. Totodata, strategia trebuie sa vizeze situatia alimentarii cu apa calda si caldura a oraselor.
“In contextul in care investitiile straine vor scadea in domeniul energetic, in umatorii doi ani, din cauza crizei economice, Romania trebuie sa asigure finantarea pentru toate capacitatile de productie – carbune, hidro, nucleara, energie regenerabila. Trebuie, insa, sa atragem investitori pentru domeniile cheie. Fiind exportator in regiune, Romania poate avea un rol cheie in politicile energetice. Pentru proiectele strategice, insa, suntem obligati sa sa gasim solutii singuri”, a declarat Iulian Iancu.