Guppy Friend, husa care captează microfibrele din hainele spălate

Microfibrele care se elimină în apă în timpul spălării unor haine sintetice sunt la fel de problematice ca pungile de plastic. Prima soluție care a fost găsită pentru această problemă este Guppy Friend, o husă care captează toate aceste fibre.

Guppy Friend, husa care captează microfibrele din hainele spălate

În timpul spălării produselor sintetice, cum ar fi echipamentele de sport, dintr-un oraș cu 100.000 de locuitori se elimină pe zi un volum de microfibre care echivalează cu 15.000 de pungi de plastic. Potrivit cercetării, realizată de o echipă de la Universitatea din California, Santa Barbara, un oraș de mărimea Berlinului ar putea fi responsabil de echivalentul a 500.000 de pungi de plastic. Nu te-ai fi gândit că niște particule atât de mici pot fi atât de periculoase, nu?

Când Alexander Nolte și Oliver Spies au aflat prima dată de această problemă, au fost îngroziți. Au o afacere cu echipament sportiv și sunt pasionați de surf, așa că au simțit că le revine datoria de a găsi o soluție pentru ceea ce The Guardian numește „cea mai mare problemă a mediului despre care nu știai”.

Guppy Friend, husa care captează microfibrele eliminate din haine în timpul spălării

După doi ani de cercetare și de testări, au produs husa Guppy Friend, care permite apei și detergentului să circule, dar care captează 99% dintre microfibrele pe care hainele le elimină în timpul spălării la mașină. În plus, hainele rezistă mai mult, căci acestea pierd mult mai puține microfibre.

Tot ce trebuie să faci este să introduci hainele sintetice în husă, să le speli ca de obicei în mașina de spălat, apoi să scoți hainele și să culegi fibrele din interiorul husei și să le arunci la coșul de gunoi. E adevărat, rămâne întrebarea dacă, o dată ajunse la coșul de gunoi, aceste fibre nu vor sfârși pe pământ și apoi tot în apă, dar momentan e singura soluție care s-a găsit la aceasta problemă.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=IFAwOSIs-fk]

„Fibrele sintetice sunt problematice pentru că nu sunt biodegradabile și au tendința să se amestece cu molecule de poluanți chimici ce se găsesc în apele reziduale, cum ar fi pesticidele. În plus, aceste fibre din îmbrăcăminte sunt tratate deseori cu chimicale pentru a obține atribute de performanță, cum ar fi rezistența la apă. Studiile au arătat apariția unor probleme de sănătate la plancton și la alte organisme mici, care mănâncă microfibre și care ajung, până la urmă, în lanțul trofic”, scrie The Guardian.

Microfibrele au fost detectate la aproape 600 de specii marine, căci plasticul nu dispare pur și simplu. Durează 450 de ani să se descompună, iar 70% sfârșește pe fundul oceanelor, 15% poluează plajele, 14% se află în apă, iar plasticul pe care îl vedem noi la suprafața apelor reprezintă numai 1%. În plus, fiind atât de mici, 40% dintre fibrele eliminate în timpul spălării hainelor trec de sistemele de filtrare a apei și ajung în mediu.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=S_VwuCsl9PY]

spot_img

Ultimele știri