HotNews: Cum taraganeaza autoritatile romane obtinerea "ok-ului" de la Bruxelles pentru sustinerea investitiilor in energia regenerabila

Comisia Europeana a invitat de aproape doua luni autoritatile romane sa notifice oficial sistemul de sprijin stabilit de Legea 220/2008 privind stimularea investitiilor in sectorul energiei regenerabile.

Autoritatile nu au trimis notificarea si nici nu sunt perspective sa fie expediata catre Bruxelles prea curand. O lege care nu are nicio valoare acum pentru investitori din cauza lipsei normelor de aplicare. Autoritatile romane s-au tot plans ca nu pot adopta normele din cauza ca nu exista "ok-ul" din partea Comisiei Europene.

Ca sa obtina acest aviz, ar fi trebuit sa trimisa la Bruxelles o notificare oficiala. Nu a fost trimisa din cauza preocuparii intense a Comisiei Europene de a nu exista masuri excesive de sprijin. Pentru a elimina orice umbra de indoiala, Comisia le-a dat de lucru autoritatilor cerand, de-a lungul timpului, nu mai putin de 47 de clarificari. Pana la urma corespondenta intensa dintre Bucuresti si Bruxelles s-a materializat intr-o invitatie din partea Comisiei Europene.
 

"Consiliul Concurentei a transmis la Ministerul Economiei si Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei scrisoarea nr.2169/08.02.2011, care contine documentul prin care Comisia Europeana a invitat autoritatile romane sa notifice oficial sistemul de sprijin stabilit prin Legea 220/2008 republicata", se arata intr-o nota informativa a ANRE.

Legea prevede ca producatorii de energie regenerabila sa primeasca un sprijin sub forma de certificate verzi in functie de tehnologia folosita. Furnizorii sunt obligati, prin lege, sa cumpere aceste certificate verzi care mai departe se regasesc in pretul la consumatorul final. Un certificat verde se va putea tranzactiona la o valoare cuprinsa intre 27 si 55 de euro.
 

Citeste mai mult pe hotnews.ro
 

spot_img

Ultimele știri