HotNews: Cum pierde Romania miliarde de euro din cauza ca nu a reusit sa vanda surplusul de certificatele de emisii de dioxid de carbon

Romania detine un surplus de 300 de milioane de certificate de emisii de dioxid de carbon. Erau foarte valoroase in urma cu doi-trei ani, iar daca ar fi fost vandute atunci, Romania ar fi putut obtine cu usurinta circa 3 miliarde de euro. Intre timp, s-au devalorizat, statul putand obtine in prezent doar maxim 1,2 miliarde de euro. Guvernul s-a mobilizat foarte greu si nu a reusit nici pana acum sa comercializeze aceste certificare, legislatia necesara fiind adoptata abia anul trecut. Dupa un an de la adoptare, Executivul a constatat ca legislatia trebuie schimbata pe motiv ca "unele prevederi sunt nejustificat de restrictive". Autoritatile au gasit chiar si o scuza: lipsa de experiență în ceea ce priveste aspectele procedurale. HotNews.ro a incercat sa obtina de la Ministerul Economiei informatii legate de stadiul comercializarii certificatelor, insa raspunsurile oferite sunt parelele cu subiectul.​

Termenul limita pentru vanzarea surplusului de certificate de emisii de dioxid de carbon este 2012, fara a mai putea fi reportate. Romania poarta inca din vara anului trecut negocieri cu companii din tari care nu si-au indeplinit obligatiile din protocolul de la Kyoto, precum Japonia, Spania, Portugalia sau Canada. Cel putin asa au spus in mai multe randuri oficiali ai Ministerului Economiei si Ministerului Mediului. Insa, nu s-a concretizat niciuna din aceste negocieri. Intre timp, pretul a scazut la circa 4 euro pe certificat, fata de aprox. 10 euro cat era in 2009-2010. Pretul a scazut odata cu interesul unor state puternic industrializate de a cumpara aceste certificate.

* Romania are un surplus de certificate alocate pentru perioada 2008-2012, prin protocolul de la Kyoto, deoarece a poluat mai putin. Cu cat o tara este mai puternic industrializata, cu atat polueaza mai mult.

Autoritatile romane ar fi putut sa vanda aceste certificate inca de acum cativa ani, inainte de a aparea alte state dispuse sa le valorifice. Insa, din cauza unor neintelegeri intre Ministerul Mediului si Ministerul Economiei legate de modul in care vor fi utilizati banii obtinuti, Guvernul a aprobat cu foarte mare intarziere legislatia care sa permita valorificarea ceritificatelor. Desi erau constiente de faptul ca se afla in intarziere, autoritatile au adoptat legislatia abia in urma cu un an.

Citeste mai mult pe hotnews.ro

spot_img

Ultimele știri