Autoritățile din Hong Kong au votat pentru interzicerea comerțului cu fildeș, decizie apreciată de activiști ca fiind un pas înainte în eforturile de conservare a elefanților.
Comerțul cu fildeș a fost interzis în majoritatea țărilor lumii încă din 1990, însă în Hong Kong comerțul cu fildeș obținut înainte de 1970 a rămas legal. Braconierii au profitat de această lacună juridică pentru a comercializa fildeș nou printre piesele vechi disponibile în piețele de antichități din Hong Kong. Anul trecut, autoritățile au găsit 7.2 tone de colți de elefant ascunși sub pește inghețat într-un vas de transport venit din Malaezia.
Hong Kong are cea mai mare piață de fildeș din lume. Fildeșul, obținut în special din colți de elefant, a fost comercializat în fosta colonie engleză pentru mai mult de 150 de ani. În 1989, când comerțul global a fost interzis, Hong Kong avea în stoc 670 de tone de fildeș. Majoritatea cumpărătorilor sunt locuitori ai Chinei.
Braconajul a redus drastic populația de elefanți în ultimul deceniu
Interzicerea fildeșului va fi aplicată gradual până în 2021. Întâi, vor fi interzise trofeele de vânătoare și fildeșul dinainte de 1975, când a fost încheiată convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie (CITES). Apoi, va fi inclus fildeșul de după 1975. Într-un final, comercianții vor fi obligați să renunțe complet la stocul lor în 2021.
Legea a fost aplaudată de ONG-urile care se ocupă cu conservarea elefanților, însă unii activiști au atras atenția că timpul de implementare al legii este prea lung, în condițiile în care mulți elefanți africani sunt omorâți în continuare pentru colții lor.
110.000 elefanți au fost omorâți de braconieri în ultimul deceniu, reducând populația la doar 415.000 de animale, conform Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.