HoneyWood spera sa vanda 30-50 de case ecologice pe an in urmatorii 3-4 ani

Firma de constructii HoneyWood, care a intrat pe piata locala in primavara, spera sa ajunga sa vanda anual in Romania 30-50 de case ecologice pe structura din lemn, in urmatorii 3-4 ani, pana in prezent semnand doua contracte in Bucuresti, in valoare de 380.000 de euro.

In Romania va fi greu la inceput, dar in urmatorii 2-3 ani vad o dezvoltare importanta, astfel ca 30-50 de case in urmatorii 3-4 ani pe an nu mi se pare exagerat. Pe masura ce vom construi lumea va intelege mai bine aceste produse. Cea mai mare piedica pe piata este lipsa banilor. Nivelul de trai este cea mai mare problema in Romania, pentru ca interesul este extrem de mare pentru astfel de constructii”, a declarat agentiei Mediafax Razvan Cazacu, fondatorul firmei.

El spune ca pe langa problema banilor, romanii au si multe prejudecati legate de locuintele din lemn, cei mai multi spunand ca acestea scartaie si ca sunt mai vulnerabile la foc.

Firma are deja doua contracte pentru acest an, iar pentru anul viitor se asteapta sa construiasca intre 5 si 10 case. Valoarea contractelor pentru acest an este de 130.000 de euro, respectiv 250.000 de euro.

Cazacu construieste case ecologice din lemn din anul 2003, prima piata pe care a activat fiind Franta. Firma este prezenta si in Belgia, iar de la infiintare a activat si in Olanda, Norvegia, Italia si Elvetia.

Noi construim in Vestul Europei, acolo ne-am format. Am considerat ca acum am suficienta experienta si putere financiara, pentru ca este un efort financiar sa comunicam cu publicul, sa aducem aceste case in Romania, dar sa le aducem asa cum trebuie facute. O casa din lemn bine facuta dureaza 400 de ani”, a aratat Cazacu, mentionand ca principalele avantaje ale acestui tip de constructie sunt izolarea termica, materialele ecologice si timpul foarte scurt de constructie.

El spune ca acestea sunt argumente care ar trebui sa convinga clientii sa cumpere astfel de case si nu pretul redus.

O casa din lemn este ridicata intr-o zi, dupa care realizarea finisajelor mai dureaza pana la o luna si jumatate.

Casa este prefabricata complet, peretele vine cu ferestrele montate, cu mare parte din tencuiala facuta din fabrica. Avem un soft special cu care proiectam casa. Facem 80% din finisaje in fabrica pe care o avem la Moinesti (in apropiere de Bacau, n.r.). Nu ne propunem sa luam toata piata, constructiile din lemn au o cota de 10-15% in Vest. In Romania aceasta piata este aproape inexistenta. Exista o categorie de clienti care este deschisa spre ecologie, spre nou, in general oameni mai tineri”, a precizat Cazacu.

Pretul pe metru patrat al acestui tip de casa ajunge la 450-600 de euro/mp, la cheie.

Firma, cu 50 de angajati, construieste 25-30 de case anual, Franta fiind in prezent cea mai importanta piata, astfel ca anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri de 1,7-1,8 milioane de euro, iar pentru acest an isi propune sa depaseasca 2 milioane de euro.

In ceea ce priveste cererea din Romania, Cazacu a precizat ca, din discutiile cu potentialii clienti, reiese ca cei mai multi isi doresc o casa de 120-150 de metri patrati, parter cu mansarda sau etaj, cu 2-3 dormitoare si un living cu bucatarie. Bugetul pe care sunt dispusi romanii sa-l plateasca pentru o astfel de casa porneste de la 60.000 de euro.

spot_img

Ultimele știri