Holcim Romania a devenit partenerul principal in cadrul proiectului „De-a Arhitectura in orasul meu”, care isi propune sa introduca arhitectura in scolile primare si in manuale la nivel national, a anuntat luni compania.
De multi ani Holcim Romania sustine si se implica in proiectele educationale din Romania, ca parte a angajamentului sau pentru Dezvoltare Durabila. Acest proiect este cu precadere valoros deoarece educa generatia viitoare cu privire la interconexiunile si interdependentele complexe in mediul construit. Aceste cunostinte le vor permite in viitor sa ia decizii in cunostinta de cauza si sa se implice in calitate de cetateni responsabili si speram ca ii vor inspira pe unii dintre elevii participanti sa aprofundeze studiul in acest domeniu la un nivel de invatamant superior si sa devina profesionisti – urbanisti, arhitecti, ingineri – contribuind activ la dezvoltarea viitoare a mediului construit pentru a face fata provocarilor viitorului”, a declarat Daniel Bach, director general, Holcim Romania.
Proiectul, desfasurat pe o perioada de un an, este implementat in 60 de clase din scoli de stat sau particulare din Bucuresti, Timisoara, Sibiu, Arad, Cluj, Sfantul Gheorghe, Brasov, Reghin, cu implicarea a 50 de arhitecti si 1465 de elevi. Holcim Romania va sustine implementarea cursului optional in Bucuresti si Cluj, unde cursul va fi predat la peste 400 de copii din 15 clase.
Proiectul isi propune sa ajunga la 10.000 de elevi din 400 de clase, pana in 2016, cu implicarea activa a 100 de arhitecti.
O schimbare a paradigmei culturii arhitecturale si urbane a societatii romanesti actuale nu se poate face decat pornind de la educatia copiilor, viitorii cetateni si formatori indirecti de opinie ai parintilor lor. Scopul nostru este de a ajuta copiii sa intelega arhitectura si mediul construit si implicit procesele complexe care le transforma mediul in care traiesc. Casa, scoala, cartierul si comunitatea lor ii formeaza pe acesti viitori cetateni, le dau un mesaj despre locul lor in lume si afecteaza calitatile fizice si psihice ale vietilor lor. Calitatea arhitecturii si a mediului construit de maine depinde de ei”, au declarat reprezentantii Asociatiei De-a Arhitectura.
Proiectul a fost lansat in 2011 ce catre arhitectii Mina Sava, Vera Marin, Eliza Yokina, Corina Croitoru, Miruna Grigorescu si Claudia Pamfil si a beneficiat de sprijin in consultanta pedagogica din partea Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti.
Proiectul face parte dintr-un program cultural mai mare al Asociatiei De-a Arhitectura si filialei din Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania, un program conceput in jurul unei serii de cursuri privind arhitectura si mediul construit pentru diferite grupuri de studenti, creat cu un curriculum specific. Cursurile sunt completate cu ateliere de lucru in cadrul evenimentelor de arhitectura, conferinte pentru studenti, excursii tematice si ateliere de formare pentru arhitecti si profesori.
Scopul proiectului “De-a Arhitectura in orasul meu“ este de a familiariza elevii de clasele III-IV cu conceptele de arhitectura si urbanism. A inceput in scoli in 2012 cu o echipa entuziasmata de profesori si arhitecti care au predat cursul „De-a Arhitectura in orasul meu” pentru 220 de elevi, in 7 scoli din Bucuresti, dintre care 3 de stat si 4 particulare.