Holcim investeste 2 milioane de euro in protectia mediului anul acesta

Holcim investe anul acesta 2 milioane de euro in protectia mediului in Romania, o investitie similara celei de anul trecut. Compania isi propune sa reduca poluarea atmosferica prin implementarea celor mai buen tehnici disponibile, utilizarea rationala a resurselor neregenerabile, valorificarea deseurilor, livrarea de produse ecologice si reabilitarea zonelor industriale dezafectate.

„Pentru noi protectia mediului reprezinta o prioritate iar toate investitiile noastre pentru modernizarea sau extinderea unitatilor de productie au si o componenta de mediu. Utilizam cele mai bune tehnologii disponibile ceea ce implica un efort investitional continuu. De asemenea, facem toate eforturile pentru a ne limita amprenta de CO2 iar tinta la nivel de Grup este de a reduce emisiile specifice de CO2 cu 20% pe tona de ciment in perioada 1990 – 2010”, a declarat Markus Wirth, director general Holcim.

Holcim a fost prima companie care a introdus in Romania conceptul de statie ecologica de betoane, odata cu lansarea statiei din Pitesti in 2001. Acest concept este conform celor mai noi standarde de protectie a mediului in ceea ce priveste reducerea emisiilor de praf, reducerea zgomotului si reciclarea betonului proaspat rezidual si a apei uzate de la spalarea autobetonierelor.

Cresterea eficientei energetice a fabricilor de ciment si reducerea factorului de clincher stau la baza proiectului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, implementat in comun de Holcim (Romania) cu Guvernul Olandei, cu aprobarea si aportul Guvernului Romaniei, conform mecanismelor Protocolului de la Kyoto. Reducerile de emisii rezultate ca urmare a acestui proiect au fost monitorizate anual incepand cu 2004 si verificate periodic de o entitate independenta.

Reducerea factorului de clincher este una dintre cele mai eficiente metode aplicate de fabricile de ciment din Europa pentru reducerea emisiilor de CO2. Clincherul poate fi substituit partial de produsele secundare sau reziduurile materiale din alte industrii, precum cenusa zburatoare de la termocentrale care functioneaza pe baza de carbune sau zgura granulata de furnal, sau de calcar sau puzzolane naturale. Cimenturile cu factor mai scazut de clincher sunt standardizate si fac parte din standardul European si sunt cele mai bune pentru producerea de betoane utilizate in medii agresive.

Mai mult, Holcim (Romania) ofera servicii de mediu generatorilor de deseuri prin co-procesarea deseurilor in fabricile de ciment, transformandu-le in combustibili sau materii prime alternative pentru procesul de fabricare a cimentului. Serviciile de mediu sunt oferite in parteneriat cu firma ecovalor, care asigura colectarea, transportul si pretatarea acestor deseuri in vederea optimizarii activitatii de co-procesare.

Investitiile totale pentru protejarea mediului facute de Holcim in perioada 1998-2007 totalizeaza peste 26 milioane euro.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri