Producatorul de materiale de constructii Holcim (Romania) va investi 14 milioane euro intr-un proiect de eficientizare energetica la fabrica de ciment de la Alesd, judetul Bihor, care va genera aproximativ 15% din necesarul de energie electrica al unitatii.
Instalatia va utiliza o tehnologie de recuperare a energiei termice prin care caldura rezultata din procesul de fabricare a cimentului este transformata in energie electrica, fara a folosi alti combustibili, iar proiectul va fi finalizat in al doilea trimestru al anului 2012, transmite Mediafax.
"Decizia de a investi in Romania in tehnologii verzi de ultima generatie face ca fabrica din Alesd sa fie prima locatie din Europa de Est care va trece la urmatorul nivel de implementare a solutiilor de energie alternativa", a declarat, intr-un comunicat, Markus Wirth, directorul general al companiei controlate de grupul elvetian Holcim.
Holcim precizeaza ca fabricile de ciment pe care le detine sunt optimizate pentru a avea un consum redus de energie termica.
Valoarea totala a investitiilor Holcim in Romania din 1997 si pana in prezent se ridica la peste 650 de milioane de euro, suma care cuprinde si achizitiile derulate pentru a extinde prezenta in Romania.
Bugetul alocat anul acesta pentru modernizarea fabricilor de la Campulung si Alesd, precum si a statiei de macinare de la Turda se ridica la 20 de milioane de euro.
Holcim (Romania) detine doua fabrici de ciment in Campulung si Alesd, o statie de macinare la Turda, 20 statii ecologice de betoane, cinci statii de agregate si un terminal de ciment in Bucuresti.
Compania are aproximativ 1.200 angajati.
Grupul elvetian este unul dintre cei mai importanti furnizori de ciment si agregate (piatra, nisip si pietris), precum si betoane si asfalt, incluzand serviciile aferente. Holcim este prezent in peste 70 de tari, pe toate continentele, si are aproximativ 80.000 de angajati