Hipotermia nu se trateaza cu alcool, avertizeaza medicii

Normal
0

21

false
false
false

RO
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Pe un ger de crapa pietrele, in conditiile in care in noaptea de sambata spre duminica se vor inregistra minus 24 grade C, medicii ne sfatuiesc sa ne imbracam bine, sa nu stam mult in frig si, mai ales, sa nu bem alcool.

Cum meteorologii anunta ca ninsorile si inghetul se vor tine lant o vreme, este bine sa tinem seama de sfaturile specialistilor si, prin metode la indemana, sa prevenim tot soiul de afectiuni care pot aparea din cauza frigului.

“Cand incepe sa ne fie frig, simtim ca pielea ni se face <ca de gaina>, mai ales cand temperaturile se apropie de zero grade si nu suntem imbracati suficient de gros. Mainile si picioarele se racesc, iar pielea de pe maini si de pe fata, daca nu o ingrijim cu o crema grasa, pe timpul iernii, poate sa se usuce si chiar sa crape. Mai mult, daca nu ne ferim de frig, pot aparea degeraturile, urticaria cauzata de frig si, mai grav, socul hipotermic”, spune Mihaela Leventer, medic dermatolog, directorul general al Clinicii de dermatologie Dermastyle.

Hipotermia, diagnosticul care se pune atunci cand incepem sa tremuram de frig, presupune faptul ca temperatura corpului scade sub 35 de grade Celsius. Hipotermia poate fi usoara, moderata sau grava. In ultima instanta, cand o persoana isi pierde cunostinta din cauza frigului, apare socul hipotermic, care, daca nu este tratat corespunzator si in timp util, devine fatal.

Tuica fiarta si dusul cald, excluse in caz de hipotermie

Afectati de frig sunt mai ales copiii, batranii, alcoolici si persoanele cu afectiuni cronice. Organismul acestora se adapteaza greu la schimbarile de temperatura, iar daca stau in frig, neimbracati, riscurile la care se expun sunt deosebit de mari.

Mihaela Leventer ne sfatuieste sa nu rabdam de frig in casa, temperatura optima fiind 20 de grade Celsius, sa mancam multe fructe, legume si sa nu ocolim suplimentele alimentare care contin vitamina C, iar daca totusi ne-au degerat mainile sau picioarele sa le “dezghetam” cu apa calduta si sa protejam pielea cu orice tip de crema.

”In niciun caz, un om infrigurat nu trebuie imbiat cu o tuica fiarta sau indemnat sa fac un dus cald, deoarece poate face un soc termic. El poate fi ajutat doar cu ceai, supa calda, paracetamol sau invelit cu paturi pentru ca temperatura corpului sa revina la normal. Daca a intrat deja in soc hipotermic, trebuie dus de urgenta la spital, unde numai medicii ii pot da primul ajutor. De obicei, in aceasta situatie ajung diabeticii, cardiacii, alcoolici sau orice persoane care, pe timpul iernii, isi pierde cunostinta pe strada”, mai spune doctorul Mihaela Leventer.

Mihaela Pavnutescu

 

spot_img

Ultimele știri