Hidroelectrica va soclita in aceasta vara iesirea din insolventa, a declarat joi reprezentantul administratorului judiciar Euro Insol, avocatul Remus Borza.
Pe data de 26 iunie vom cere judecatorului sindic iesirea din insolventa. Acest lucru este conditionat de rezolvarea celor 74 de contestatii. Pana acum au fost rezolvate 24, iar, din cele 50 ramase, 23 au termen de rezolvare 23 ianuarie 2013. De asemenea, printre cele 23 se afla si noua contestatii ale baietilor destepti. Deci, va fi o zi de foc pe 23 ianuarie”, a spus Borza.
De asemenea, acesta a precizat ca Euro Insol estimeaza ca in acest an producatorul de electricitate va trece pe profit, cu un castig de 430 milioane de lei, dupa ce pierderile inregistrate in 2012 au fost de 170 milioane de lei.
El a adaugat ca productia de energie estimata pentru acest an este de 13 TWh, fata de 11,8 TWh anul trecut, in timp ce veniturile Hidroelectrica sunt estimate sa ajunga la 2,7 miliarde de lei, de la 2,3 miliarde de lei in 2012.
Potrivit lui Borza, in acest an compania de stat va livra pe piata reglementata 3,9 TWh de energie, fata de 5,5 TWh anul trecut, iar Hidroelectrica va inregistra venituri suplimentare de 434 milioane de lei ca urmare a aprobarii de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a cresterii pretului la care producatorul de energie va livra electricitate pentru piata reglementata, de la 71 de lei la 125 de lei.
Totodata, compania nu va mai finanta investitiile care nu au un aport in cresterea capacitatii de productie a energiei si va sista incredintarea directa de contracte catre Hidroserv-uri, subsidiare de servicii din Hidroeelctrica.
In 2013 am bugetat zero lei pentru investitiile care nu au contributie energetica (asigurarea apei potabile in localitati, lucrari pentru agricultura etc – n.r.) pentru ca este imoral sa le finanteze doar Hidroelectrica. Beneficiarii trebuie sa le finanteze si ei”, potrivit lui Borza.
In 11 ianuarie Borza a adaugat ca a avut o intalnire cu reprezentantii Hidroserv in care a agreat calendarul de fuziune a celor opt Hidroserv-uri, cu termen in 28 februarie.
„Hidroelectrica nu mai vrea sa sustina financiar Hidroserv-urile si nici sa le creasca artificial cifrele de afaceri. Nu le vom mai acorda prin incredintare directa contracte, vor trebui sa participe la licitatii”, a spus Borza.
Peste 150 de angajati concediati
„In 16 ianuarie am semnat preavize de concediere pentru 154 de salariati ai Hidroelectrica, iar alte 161 de posturi care erau vacante, deci neocupate, au fost inchise”, a declarat Remus Borza.
El a adaugat ca in cursul acestui an vor iesi la pensie alte 36 de persoane, iar pana pe 30 iunie vor fi disponibilizate alte 500 de persoane din cele opt Hidroserv-uri controlate de Hidroelectrica, care au in total 2.500 de angajati.
Borza a mai spus ca Euro Insol a mai dispus diminuarea cu 50% a anumitor sporuri si prime, a diurnei, a valorii tichetelor de masa si a eliminat tichetele de carburant. Potrivit lui Borza, in urma diminuarii acestor costuri Hidroelectrica va face economii anuale de 10 milioane euro.
Administratorul judiciar a anuntat, de asemenea, ca toti directorii din Hidroelectrica au fost revocati din functie, iar postul de director general urmeaza sa fie ocupat in urma unui concurs.
Acei directori au fost numiti pe criterii politice, dar tot vor avea posibilitatea sa isi demonstreze competentele la concurs”, a spus Borza.
Euro Insol a externalizat serviciile de atesare psihologica si de medicina a muncii din companie, iar persoanele disponibilizate provin din departamentele IT, resurse umane si financiar contabil.