Hidroelectrica pierde sute de mii de euro din cauza deșeurilor din râuri și lacuri de acumulare

Deșeurile forestiere și PET-urile din râuri și lacurile de acumulare provoacă Hidroelectrica pierderi de sute de mii de euro, a declarat, marți, preşedintele Directoratului companiei, Bogdan Badea, referindu-se la recenta ecologizare a lacului Bicaz.

Salariaţii Hidroelectrica nu sunt obligaţi să cureţe apele. Pe de altă parte, această problemă nu mai poate continua şi să stăm într-o bălteală din punct de vedere al responsabilităţilor. Hidroelectrica plăteşte pentru ca apa să fie curată. Principiul de bază este „Poluatorul plăteşte”, dar cei afectaţi au şi plătit, adică Hidroelectrica. Este uşor să spui „Pune mâna şi fă curat” pentru că eşti o companie mare. Vom face demersurile legale pentru a ne recupera pierderile”, a spus Bogdan Badea.

Acesta a subliniat faptul că autoritățile locale și naționale trebuie să analizeze sitemele de colectare existente în localitățile din amontele lacului de acumulare  si să se implementeze măsurile necesare pentru a preîntâmpina aceste măsuri. Bogdan Badea a precizat că Hidroelectrica ar putea da în judecată Unitățile Administrativ – Teritoriale (UAT) pentru recuperarea pagubelor.

Dacă într-o localitate cu 100 de gospodării, 10 au contracte de salubrizare, iar restul nu, atunci e simplu de înţeles unde vor fi aruncate deşeurile (…) Dacă autorităţile nu vor implementa măsuri concrete, atunci ne vom îndrepta şi noi către acestea. Trebuie să facem o analiză în zona respectivă, pentru că trebuie să plecăm de la sursa problemei. Nu trebuie să mai punem batista pe ţambal şi să nu recunoaştem că avem problemă”, a explicat Badea.

Deșeurile forestiere reprezintă o altă față a problemei poluării râurilor și lacurilor de acumulare. În foarte multe dintre exploatările forestiere, deşeurile rămân acolo, iar după ce sunt luate de viituri ajung în râuri.

Deocamdată avem nişte hotărâri judecătoreşti care spun că nu Hidroelectrica este responsabilă cu curăţarea lacurilor, şi alte hotărâri judecătoreşti care spun că „Apele Române” sunt responsabile pentru curăţarea apelor. Fiecare trebuie să-şi asume responsabilitatea. Tot timpul sunt discuţii când apare ceva, când nu e ceva atunci nu spune nimeni nimic”, a subliniat Bogdan Badea.

Voluntarii au strâns peste 45 de tone de deșeuri din lemn şi plastic din zona Lacului Bicaz și râului Bistrița

Peste 50 de muncitori și personal TESA din cadrul Administrației Bazinale de Apă Siret, respectiv din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț, sprijiniți de doi angajați ai I.S.U Neamț, dotați cu o barcă cu motor, au participat lun atrecută la strângerea deșeurilor de pe malurile râului Bistrița, în zona viaductului de la Poiana Largului.

Potrivit Hidroelectrica, poluarea de pe lacul de acumulare Izvorul Muntelui este una dintre cele mai grave, efortul financiar estimat pentru ecologizare fiind de 861.000 lei, fără TVA.

spot_img

Ultimele știri