Herbaris, detergenți naturali creați pe dealurile din Prahova

Herbaris s-a născut din priceperea unei cercetătoare în chimie și mediu și din fascinația acesteia pentru plante. Din această formulă, pe dealurile din Prahova sunt produse săpunuri, detergenți, șampoane, numai cu ingrediente naturale.

După 15 ani de lucrat cu ingrediente chimice pentru prepararea detergenților, Tea Grosu a ales să se întoarcă acasă. Nu doar la liniștea din satul natal, ci la ingredientele simple, naturale cu care a crescut.

Inginer chimist și cercetător științific în chimie și mediu, Tea a văzut cum sunt folosite ingrediente chimice în prepararea detergenților, dar și în cosmetică și în industria alimentară. Fiecare compus are un rol precis în a face produsul mai plăcut pentru consumator, însă nota de plată vine – uneori foarte scumpă – la final. Și se plătește în sănătate.

„În mod normal, în cantitate mică nu dăunează pielii și sănătății. Dar problema cea mai mare o reprezintă efectul cumulativ pe care îl au în timp. Pielea absoarbe cosmeticele pe care le aplicăm pe suprafața ei, dar nu metabolizează toate ingredientele, iar unele se acumulează și, după o vreme, pot avea efecte toxice asupra organismului nostru. De fapt, substanțele toxice din cosmetice pot fi chiar mai dăunătoare decât cele din alimente. De la suprafața pielii, ingredientele din cosmetice ajung direct în sânge și apoi în întreg organismul, fără a trece mai întâi prin ficat și rinichi spre a fi filtrate, așa cum se întâmplă cu substanțele potențial toxice din alimente”, a explicat aceasta.

Așa a ajuns să-i aprecieze mai mult pe oamenii din satul natal – Bătrâni, Prahova – care apelau la natură pentru ajutor: pe mama sa, pe domnul Geantă, vestit căutător de ierburi de leac, și pe doctorul Alin Scarlat, care se baza în mare parte pe remedii naturale.

„Pe mama mi-o amintesc de mică cum fierbea într-un cazan, pe plita sobei, într-un ciorap de bumbac, cenușa până se făcea roșie, apoi o «îndoia» cu apă și ne spăla din creștet până-n tălpi”, mai spune cercetătoarea.

În 2011 a fondat compania Herbaris, la Bătrâni, cu scopul de a crea cosmetice cu adevărat naturale. Acum gama conține săpunuri, uleiuri, pomezi, șampoane (lichide sau solide), balsamuri pentru păr, dar și detergenți pentru rufe, pentru baie, bucătărie sau pardoseală. Toate rețetele sunt create de Tea Grosu și respectă același criteriu stabilit la început: exclusiv natural.

Plantele folosite (menta, busuioc, mușețel, gălbenele, cimbru, cimbrișor, pelin, soc) sunt adunate de pe dealurile din jurul satului, iar saponificarea se face numai cu leșie vegetală. Acesta este un proces prin care amestecul dintre uleiuri și leșie este transformat în săpun. Leșia poate fi vegetală, realizată din amestecul de cenușă dintr-un anume tip de lemn și apă,  sau sintetică, realizată din amestecul de sodă caustică și apă.

„Herbaris este, din câte știm noi, singurul producător din țară, și printre cei foarte puțini din lume, care folosește în producția săpunurilor, șampoanelor și detergenților, leșia vegetală. Am ales acest proces, deoarece, pe de o parte, ne-am dorit să creăm produse 100% naturale, care să nu afecteze în nici un fel utilizatorul sau mediul, și pe de altă parte, leșia vegetală vine cu aportul de potasiu, magneziu, seleniu, zinc, elemente care hrănesc și protejează pielea”, a explicat Tea Grosu.

Șampoanele, de exemplu, se fac cu o baza de săpun din unturi si uleiuri naturale saponificate cu leșie vegetala și sare de mare, având ca adaosuri nutritive diferite uleiuri, tincturi şi extracte naturale în funcție de tipul părului. Iar detergenții, care nu conțin fosfat, clor, amoniac, solvenți de petrol, coloranți sau parfum sintetic, sunt biodegradabili și siguri pentru bebeluși, copii și persoane alergice.

Respectul față de mediu

Dincolo de ingredientele naturale folosite în produse, formarea profesională și respectul față de mediu ale antreprenoarei se văd în mici detalii din business. Săpunurile sunt ambalate în hârtie manuală realizată pe o dimensiune exactă, din care rezultă fix opt ambalaje. Bucățile mai mici de săpun care rămân în urma tăierii calupurilor sunt topite și înglobate în următoarea tură, iar bucățile mari sunt oferite ca mostră clienților. Apa de spălare este recirculată, iar deșeurile sunt colectate separat.

Din aceeași preocupare de a avea un impact cât mai mic asupra mediului, Herbaris a făcut o colaborare cu magazinul Zero Waste din București, unde clienții își pot umple recipientele proprii cu detergenți. Magazinul actualizează în fiecare zi o listă publică, în funcție de marfa pe care o primește, astfel încât clienții să știe ce pot cumpăra. Restul produselor Herbaris pot fi comandate online.

Afacerea de la Bătrâni a avut norocul să nu fie afectată în mod negativ de pandemia de Covid-19. Ba din contră, cu reflexul creat de a ne spăla pe mâini mai des decât înainte și de a curăța suprafețele, și, pe măsură ce ne-am văzut pielea mai uscată și mai crăpată din aceste cauze, ne-am orientat și mai mult spre ingredientele naturale.

Citește și alte articole din campania „Afaceri pentru România sustenabilă”: 

Artă din lâna care altfel ar fi fost arsă

Căni, linguri, cești și creioane, transformate în corpuri de iluminat

Iehana, business-ul de cosmetice „seed to bottle”

Rare House, restaurantul farm-to-table, de familie

Sunday Bites, unturi oleaginoase 100% naturale

Unison, bistro-ul cu mâncare vegană

„Simplu e mai bun”, business-ul care-ți organizează casa

Primul magazin zero waste din București

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri