Hawaii va interzice cremele de protecție solară care conțin ingrediente dăunătoare coralilor

Hawaii a aprobat marți un proiect de lege care va interzice vânzarea cremelor de protecție solară care conțin substanțe chimice dăunătoare coralilor.

hawaii creme protectie solara

Substanțele chimice interzise sunt oxibenzonul și octinoxatul, filtre solare sintetice care sunt folosite în mai mult de 3.500 dintre cele mai populare produse de protecție solară. Oxibenzonul și octinoxatul sunt asociate cu modificări celulare și tulburarea sistemului endocrin la oameni.

Cele două chimicale pot dăuna grav coralilor aflați în creștere, favorizează apariția fenomenului de albire, cauzează deteriorări genetice la corali și pești, induce feminizarea peștilor și crește riscul de boli ale sistemului reproducător la specii marine nevertebrate. Un singur strop de oxibenzonă în peste 16 milioane de litri de apă este suficient pentru a dăuna coralilor.

Fenomenul de albire al coralilor are loc în cel mai popular loc de snorkelling din Hawaii, Hanauma Bay. Pe lângă încălzirea globală, oamenii de știință cred că cele aproape 200 kilograme de loțiuni de protecție solară care ajung în apă zilnic sunt responsabile pentru albirea coralilor.

Conform unui studiu publicat în 2015, până la 14.000 de tone de produse de protecție solară ajung în recifele lumii în fiecare an.

Legea va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2021. Cremele de protecție solară care conțin cele două chimicale și sunt prescrise de medic vor fi în continuare permise.

Multe dintre afacerile și organizațiile hawaiene, cum ar fi ONG-uri și hoteluri, au început să implementeze propriile interdicții și reglementări cu privire la substanțele chimice permise.

apiland.ro

Campaniile de sensibilizare privind efectele nocive ale cremelor de protecție solară din comerț au dus la creșterea în popularitate a produselor naturale fabricate local.

Luna trecută, Hawaiian Airlines a început să ofere pasagerilor mostre gratuite de creme cu protecție solară care nu conțin cele două ingrediente. Compania aeriană difuzează în timpul zborurilor un documentar de 11 minute despre provocările de mediu la care trebuie să facă față recifele de corali.

Ultimele studii arată că recifele de corali sunt afectate tot mai des de fenomenele de albire și nu mai au timp să își revină. Oamenii de știință avertizează că majoritatea recifelor din lume ar putea dispărea până la sfârșitul secolului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri