O nouă hartă interactivă arată trecutul și viitorul încălzirii globale în jurul lumii

Carbon Brief a publicat o hartă interactivă care oferă informații detaliate despre modificările de temperatură din jurul lumii care au avut loc în ultimul secol și jumătate, precum și prognoze legate de creșterea temperaturilor până în 2100 în funcție de diferite scenarii climatice.

Harta realizată de publicația Carbon Brief a fost făcută prin combinarea datelor despre schimbările de temperatură observate până în prezent cu proiecții bazate pe modele climatice. În cadrul hărții care este disponibilă gratuit, utilizatorii pot afla cu câte grade Celsius s-a încălzit o anumită regiune a lumii între 1850 și 2017, precum și cu câte grade se va încălzi până în 2100, în funcție de patru scenarii climatice.

Scenariile RCP (Representative Concentration Pathways) descriu patru posibile „viitoruri climatice” în funcție de concentrațiile de gaze cu efect de seră din atmosferă până la sfârșitul acestui secol, fiind adoptate de Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) în 2014.

Cel mai optimist scenariu, RCP 2.6, presupune reducerea drastică a concentrațiilor de gaze cu efect de seră, utilizarea tehnologiilor de eliminare a dioxidului de carbon din atmosferă și măsuri de mitigare, încălzirea globală fiind limitată la maxim 1.9 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale până la sfârșitul acestui secol.

În cazul scenariului RCP 8.5, creșterea rapidă a populației, cererea mare de energie electrică, dominanța combustibililor fosili și absența politicilor de combatere a schimbărilor climatice duc la o încălzire de 4-6.1 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale până în 2100.

Studii recente au arătat că ținta de încălzire de 2 grade peste nivelurile pre-industriale stabilită în cadrul Acordului de la Paris va fi foarte greu de îndeplinit și că Pământul s-ar putea încălzi cu 4-5 grade Celsius până la sfârșitul acestui secol.

În București, temperatura medie anuală a crescut cu aproximativ 1.6 grade Celsius din 1850 și până în 2017, ultimul an fiind cu 1.05 grade Celsius mai cald decât în perioada pre-industrială. Conform celui mai optimist scenariu climatic, Bucureștiul se va încălzi cu aproape 1.9 grade Celsius până în 2100.

Scenariile RCP 4.5 și RCP 6, în care lumea reușește să stabilizeze concentrațiile de CO2 din aer, arată că Bucureștiul s-ar putea încălzi cu 3.04C, respectiv 3.54C.

Green Report Shop Transport ECO

În cazul celui mai pesimist scenariu, temperaturile din București ar putea crește cu până la 5.82C peste nivelurile pre-industriale până în 2100.

Temperaturile au crescut în medie cu 1.7 grade Celsius și în restul țării, iar proiecțiile climatice arată că vremea se va încălzi cu aproape 6 grade Celsius, în cazul celui mai pesimist scenariu, în majoritatea regiunilor țării.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri