O haită de lupi, surprinsă în județul Neamț

Romsilva a postat pe Facebook o filmare cu o haită de lupi surprinsă la Ocolul Silvic Tarcău din cadrul Direcției Silvice Neamț. Lupii sunt foarte discreți și sunt văzuți foarte rar în libertate.

Profesorul Ștefan Ciotău a surprins șase din cei 23 de lupi care trăiesc în pădurile administrate de Romsilva – Ocolul Silvic Tarcău.

România are una dintre cele mai dezvoltate populații de lup din Europa. Aceste animale atacă în haită și dirijează prada în locuri în care aceasta își pierde mobilitatea, de exemplu râuri, unde este ucisă.

Prădători foarte discreți și eficienți, lupii sunt văzuți foarte rar în libertate. Cea mai mare specie din familia Canidae, lupul este un carnivor care trăiește în haită și are un rol important în menținerea echilibrului ecologic și menținerea unor ecosisteme natural sănătoase.

Lupii pot parcurge zeci de kilometri pe zi în căutarea prăzii și când atacă, pot alerga cu aproape 60 de kilometri pe oră. Au simțuri foarte dezvoltate, un miros deosebit de fin, auzul și văzul foarte dezvoltate, permițându-le să vâneze ziua și noaptea.

Filmarea poate fi văzută aici.

Potrivit WWF România, specia a avut în trecut cea mai largă răspândire a vreunui mamifer pe glob. Însă lupii au fost exterminați din majoritatea regiunilor europene în ultimele două secole, ajungând la un număr minim la mijlocul secolului XX.

În România, populația de lup nu a dispărut niciodată, datorită protecției înalte oferite de Munții Carpați. Datele oficiale indică o populație stabilă, de 2.500 până la 2.900 de lupi, răspândiți în zone de dealuri înalte și munți de joasă altitudine, pe tot cuprinsul lanțului carpatic. Densitatea medie pe teritoriul României este de 1,95 lupi la 100 km2.

„În ciuda unei populații destul de mari de care se bucură țara noastră, specia este amenințată de invadarea habitatului, de defrișările și lucrările de infrastructură care fragmentează pădurile, de braconaj, de prezența câinilor maidanezi în habitatele naturale”, a mai arătat organizația.

Pe teritoriul UE, inclusiv în România, lupii sunt protejați de Directiva Habitate, care îi include pe lista speciilor de animale protejate care nu pot fi vânate în scop de agrement. În România, lupii pot fi „recoltați” în baza ordinelor de derogare emise de Ministerul Mediului, doar în cazul în care anumite exemplare au atacat sau constituie un pericol iminent pentru animalele de fermă.

Citește și: 
Lupii s-au întors în Olanda după 140 de ani

Studiu: haitele de lupi ajută la gestionarea epidemiilor de boli cum ar fi pesta porcină

Numărul haitelor de lupi din Germania continuă să crească, la 150 de ani după extincţie

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri