Un designer olandez transformă bălegarul în haine

Se numește Jalila Essaïdi și a avut o idee care, la început, poate părea ciudată sau respingătoare. Jalila descompune bălegarul produs de vaci, extrage celuloza din acesta și o tranformă în plastic, hârtie și materiale textile bio.

bălegarul

Cei mai mulți dintre noi încă ne amintim cum bunicii foloseau bălegarul ca îngrășământ pentru pământ. În societatea modernă, practica s-a rafinat. Bălegarul este transformat în fertilizator organic pe bază de fosfat și apoi folosit ca îngrășământ natural de producătorii bio. De asemenea, poate fi întrebuințat în obținerea de energie.

Bălegarul, mai mult decât fertilizator și energie

Atât obținerea fertilizatorului, cât și a energiei din bălegar sunt soluții destul de ineficiente, spune Jalila.

Chiar și atunci când randamentul este maxim, aceste soluții sunt parțiale. Un rezultat cu adevărat impresionant constă în eliminarea completă a bălegarului și folosirea celulozei obținute pentru producția de noi produse, din biomateriale. Şi, odată ajunși la această performanță, veți vedea că bălegarul are aceeași valoare ca greutatea lui în aur.

Este întocmai ce a reușit designerul olandez să facă. A dezvoltat o metodă prin care poate transforma bălegarul în plastic, hârtie și chiar materiale textile bio. Şi-a numit brandul Mestic și speră să devină furnizorul celor care doresc să lucreze cu materie primă bio.

Ce problemă de mediu rezolvă Mestic cu bălegarul

Problema valorificării bălegarului nu este însă doar una de eficiență. Adevărată provocare este gestionarea deșeurilor produse de vaci, în condițiile de creștere accelerată a cererii de lactate și carne.

Un raport al institutului olandez de statistică arată că, în 2015, țara și-a depășit limita maximă de fosfat cu 4.6 milioane de kilograme. Prin creșterea animalelor, s-au produs 173 de milioane de kilograme de fosfat. Din întreaga cantitate, 100 de kilograme au fost generate de vaci.

bălegarul

Pentru a îndeplini țintele, guvernul a avertizat că trebuie să reducă producția de fosfat cu valori cuprinse între 4 și 8%. Mestic și alte afaceri similare ar putea contribui la realizarea acestui obiectiv.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri