Guvernul va tăia bonusurile speciale de la Romsilva. Ce spune proiectul OUG

Guvernul vrea să elimine privilegiile acordate angajaților Romsilva sub forma unor bonusuri uriașe care ajungeau potrivit ministrului Mediului, Mircea Fechet, în unele cazuri chiar la 100.000 de euro. Printr-o Ordonanță de Urgență pusă în dezbatere publică, Executivul elimină definitiv plata bonusului la pensionare pentru angajații din silvicultură.

Până acum, toți angajații Romsilva care se pensionau la vârsta standard primeau, pe lângă pensie, un bonus echivalent cu minimum cinci salarii brute (conform articolului 46, al. 4 din Ordonanţa de urgenţă nr. 59/2000 privind Statutul personalului silvic) din ultima lună de activitate.

În cazul angajaților din conducerea Romsilva, această sumă urca până la zece salarii brute, iar în unele situații depășea jumătate de milion de lei! La o paritate aproximativă de 5 lei/euro, acest bonus înseamnă 100.000 €.

Ministrul Fechet a criticat dur această practică, afirmând că, în ultimii doi ani, peste 1.000 de persoane au beneficiat de astfel de bonusuri.

Decizia de eliminare a acestor plăți vine după ce Guvernul a analizat cheltuielile salariale de la Romsilva, unde în 2024 s-au plătit 178 de milioane de lei sub formă de prime și sporuri, echivalentul a 10% din fondul total de salarii.

Oficialii au concluzionat că situația a devenit nesustenabilă și că dezastrul de la Romsilva se datorează în principal managementului.

„Despre aceste bonusuri se știe din 1992 și vreau să vă spun că, de principiu, ele au avut sens cândva. Au fost perioade când salariile silvicultorilor erau foarte mici, când pensiile erau foarte mici și dacă am înțeles eu bine, era justificat cumva ca un  pădurar la pensionare să mai primească o mică atenție”, a declarat ministrul Fechet, citat de Europa FM.

Unul dintre beneficiarii acestor privilegii financiare este directorul general al Romsilva, Marius Dan Sîiulescu, care are un salariu lunar brut de 44.000 de lei, aproape dublu față de cel al președintelui României!

Foto: Director General ROMSILVA, Marius - Dan Sîiulescu Sursa: Romsilva
Foto: Director General ROMSILVA, Marius – Dan Sîiulescu   Sursa: Romsilva

O altă problemă semnalată anterior de ministrul Mediului este faptul că peste 100 de angajați ai Romsilva continuă să încaseze și pensie, și salariu, după ce au ieșit la pensie fără să anunțe oficial angajatorul. 

Pe lângă eliminarea bonusului la pensionare, Guvernul a decis și limitarea altor beneficii pentru personalul silvic. Unul dintre acestea este dreptul la lemn de foc gratuit, un sprijin acordat personalului silvic de ani de zile. Până acum, toți angajații din silvicultură aveau dreptul să primească 6 m3 de lemn fasonat pe an, fără costuri, indiferent de venitul lunar. Prin noile reglementări, doar angajații cu salarii nete mai mici decât salariul mediu brut pe economie vor mai putea beneficia de acest avantaj.

În plus, pentru cei care încă se încadrează în criteriile stabilite de Guvern, prețul lemnului va fi calculat pe baza Listei prețurilor de referință, stabilite anual conform Codului Silvic 2024

Un alt drept financiar eliminat prin noua Ordonanță este indemnizația pentru locuință, care era reglementată prin Articolul 25 din Statutul personalului silvic. Până acum, angajații care nu dețineau locuință în localitatea în care își desfășurau activitatea puteau primi fie o locuință de serviciu, fie, în cazul în care acest lucru nu era posibil, o indemnizație lunară echivalentă cu 30% din salariul mediu brut pe economie.

Prin eliminarea acestui articol, acest sprijin financiar dispare complet, iar personalul silvic care lucrează în localități unde nu există locuințe de serviciu disponibile va trebui să suporte integral cheltuielile cu locuirea. 

,,Mulți din Romsilva mă întreabă de ce mă deranjează aceste sporuri câtă vreme sunt din banii Regiei (n.r. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva). Ei nu fac diferența între a administra un bun al statului pe care îl exploatezi, îl vinzi, îți plătești și salariile și așa mai departe, și a te folosi de un bun propriu. Unii confundă pădurea din domeniul public al României cu propria lor moșie și cred că, în toți acești ani, au uitat care este rolul Romsilva, care este rolul pădurarului”,

a mai spus Mircea Fechet.

În paralel, Guvernul pregătește și o reformă a sistemului de conducere din silvicultură, astfel încât directorii Romsilva să nu mai fie numiți pe viață.

Potrivit noului Cod Silvic, aceștia vor putea avea maximum două mandate, iar la fiecare cinci ani vor trebui să susțină un examen pentru menținerea postului

Bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru 2025 este de 4,65 miliarde de lei, în creștere cu 19,65% față de anul anterior, iar cheltuielile de personal au fost estimate la 507,9 milioane de lei. În acest context, Guvernul consideră că eliminarea „pensiilor speciale” de la Romsilva este un pas esențial pentru reducerea cheltuielilor nejustificate și creșterea transparenței financiare în acest sector.

CITEȘTE ȘI:

Ministerul Mediului vizează reorganizarea agențiilor de mediu pentru eficiență

Noul Cod Silvic a fost adoptat de Parlament. Legea merge la promulgare

WWF: Noul Cod Silvic ratează reformele esențiale

#Romsilva #PensiileSpeciale #BonusuriUriașe #EliminareBonusuri #Silvicultură #BugetPublic #CheltuieliExcesive #Mediu #Legislație #Guvern #Parlament #Salarizare #Păduri

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri