Ministrul sarb al Mediului, Oliver Dulici, intentioneaza sa se adreseze din nou autoritatilor romane pentru reducerea poluarii aerului, in zona unui depozit de deseuri de la mina din Moldova Noua.
Guvernul sarb sustine ca poluarea cu praf toxic din Romania este cauza imbolnavirii locuitorilor de pe malul sarb al Dunarii, relateaza publicatia Blic, citata de Mediafax.
Potrivit tabloidului, praful toxic este adus de rafale puternice de vant de la depozitul de deseuri al minei romanesti de cupru si zinc Moldova Noua si afecteaza, de o saptamana, zona cuprinsa intre satul Vinci, orasul Veliko Gradiste si Lacul Srebrno Jezero.
Praful contine cupru, zinc, mangan si plumb, iar doctorii avertizeaza ca aceste metale, in special plumbul, ar putea fi foarte periculoase pentru sanatatea oamenilor. Depozitul de deseuri este situat pe o insula de pe Dunare, la aproximativ 12 kilometri de Veliko Gradiste.
Maldomin S.A., obligata sa ia masuri
Potrivit ministrului sarb, autoritatile romane au raspuns in comunicarile anterioare privind acest subiect ca problemele de poluare vor fi solutionate prin procesul de privatizare. ”Avand in vedere ca procesul de privatizare a esuat, insistam, acum, ca ei sa curete deseurile existente", a adugat ministrul sarb”, a subliniat Dulici.
Potrivit reprezentantilor Ministerului Mediului si Padurilor, masurile de reducere a poluarii sunt obligatia operatorului economic S.C. Moldomin S.A. Moldova Noua, care trebuie sa urgenteze demararea lucrarilor de inchidere a depozitului si de ecologizare.
In perioada 22-27.04.2011, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile (vant puternic), in zona orasului Moldova Noua si pe Clisura Dunarii, a fost antrenat in atmosfera, sub forma de pulberi, steril de pe iazurile de decantare ale Moldomin S.A. Moldova Noua, nor care se deplaseaza inspre localitatea Moldova Veche si Serbia.
”Acest nor de praf a provocat disconfort persoanelor din zona, praful acoperind culturile. Formarea norului de steril este favorizata de incetarea functionarii iazului in anul 2006, fapt care a condus la secarea luciului de apa de la suprafata si favorizarea antrenarii sterilului de pe halda”, se arata intr-un comunicat remis de minister.
APM Caras Severin monitorizeaza calitatea aerului in zona Moldova Noua – Moldova Veche prin statia automata de monitorizare a calitatii aerului CS-3, componenta a Retelei Nationale de Monitorizare a Calitatii Aerului.
15 depasiri la indicatorul PM10
Pe malul romanesc al Dunarii au fost efectuate analize, in 2008, la cererea locuitorilor din Veliko Gradiste. Rezultatul a fost pozitiv cu privire la prezenta cuprului, zincului, manganului si plumbului in praf. Medicii afirma ca aceste particule pot fi periculoase pentru sanatatea oamenilor, doar daca sunt prezente in concentratie "uriasa" si la o expunere prelungita.
In cursul anului 2010, in urma determinarilor efectuate de APM Caras Severin, la aceasta statie s-au inregistrat 15 depasiri la indicatorul pulberi in suspensie, iar in anul 2011, pana in prezent, s-au inregistrat 5 depasiri ale valorii limita zilnice prevazuta de Ordinul 592/2002 (50 µg/m3).
Societatea poluatoare a fost deja sanctionata contraventional, in data de 15.04.2011, cu o amenda in valoare de 60.000 lei pentru lipsa actelor de reglementare care stabilesc obligatiile de mediu. De asemenea, societatea a primit avertisment pentru nerealizarea masurilor de prevenire a poluarii cu steril de pe iaz.
Cititi si:
Ultima ora: Alerta de poluare cu pulberi in suspensie (PM10) in Anglia si Tara Galilor