Guvernul impune noi reglementări în utilizarea durabilă a pesticidelor pe teritoriul României

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi, prin Ordonanţă de urgenţă, modificarea şi completarea OUG 34/2012 pentru stabilirea cadrului instituţional de acţiune în scopul utilizării durabile a pesticidelor pe teritoriul României.

Potrivit unei analize Eurostat, România se situează pe locul cinci în UE la vânzarea de pesticide, după Spania, Franţa, Italia şi Germania – au cumulat aproape 80% din vânzările de pesticide de pe teritoriul Uniunii Europene, în 2016.

Pesticidele cele mai vândute în 2016 au fost din categoriile fungicide şi bactericide (46%), erbicide (29%) şi insecticide şi acaricide (11%), potrivit datelor comunicate de biroul european de statistică.

În România, proporțiile sunt inversate, dat fiind că, în 2016, s-au vândut 4,5 milioane de kilograme de fungicide şi bactericide, 5 milioane de kilograme de erbicide şi peste 700.000 kg de insecticide şi acaricide.

”Prin modificare s-au transpus prevederile Directivei (UE) 2019/782 care se referă la stabilirea indicatorilor de risc armonizaţi şi autoritatea competentă în calculul şi publicarea acestora”, se arată într-un comunicat de la Ministerul Agriculturii.

Indicatorii de risc armonizaţi măsoară progresele înregistrate în îndeplinirea obiectivelor care privesc reducerea riscurilor şi efectelor utilizării pesticidelor asupra sănătăţii umane şi a mediului, promovarea  utilizării  gestionării  integrate  a  dăunătorilor  şi  a  unor  tehnici sau  abordări alternative pentru a reduce dependenţa de utilizarea pesticidelor.

Indicatorul de risc armonizat este bazat pe noţiunea de pericol, cantităţile de substanţe active introduse pe piaţă în produsele fitosanitare în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1107/2009, iar Indicatorul de risc armonizat II pe numărul de autorizaţii acordate în temeiul articolului 53 din Regulamentul (CE) nr.  1107/2009.

”Prin prezenta Ordonanţă s-au stabilit modificări care nu au impact socioeconomic şi folosind datele statistice culese referitoare la  produsele fitosanitare şi  alte  date  relevante se vor putea estima tendinţele în  materie  de  riscuri  asociate utilizării pesticidelor”, arată Ministerul Agriculturii într-un comunicat.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri