Guvernul ignoră solicitarea Greenpeace și aprobă extinderea carierelor de lignit din Gorj

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri amplasamentul lucrării de utilitate publică “Deschiderea și punerea în exploatare a carierei Jilț Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone lignit/an“, pe o suprafață de 358,0781 hectare. Greenpeace România consideră că intrarea în vigoare a acestei HG aduce o serie de neajunsuri majore de ordin social, de mediu și economic.

mina lignit

Potrivit Guvernului, a fost aprobată și declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate în coridorul de expropriere al acestei lucrări de utilitate publică, precum și sumele necesare despăgubirii proprietarilor. Potrivit raportului de evaluare, suma necesară despăgubirilor pentru exproprierea imobilelor este de 15,488 milioane de lei.

Fondurile necesare plății despăgubirilor sunt asigurate din bugetul alocat cu această destinație Ministerului Energiei pe anul 2015. Banii se virează de la bugetul Ministerului Energiei în cel mult 30 de zile de la data solicitării acestora, într-un cont bancar deschis pe numele Societății Complexul Energetic Oltenia S.A. (CEO), la dispoziția proprietarilor de imobile, în vederea plății despăgubirilor acordate ca urmare a exproprierii. În vederea declanșării procedurii de expropriere sunt îndeplinite toate condițiile legale.

„Măsurile luate astăzi de Guvern vor face posibilă continuarea activității carierei miniere Jilț Nord în vederea exploatării și valorificării raționale a zăcământului de lignit, securizarea unui număr de 775 de locuri de muncă și va contribui la dezvoltarea socio-economică a localităților din zona exploatării miniere cariera Jilț Nord”. se arată în comunicatul Guvernului.

Cariera Jilț Nord aparține Sucursalei Divizia Minieră Târgu Jiu din cadrul CEO. Cariera minieră este situată în județul Gorj, pe teritoriul comunelor Mătăsari, iar suprafața perimetrului minier al carierei Jilț este de 9,072 kilometri pătrați, suprafața ocupată fiind de 5,49 kilometri pătrați.

Se vor defrișa păduri pentru extragerea cărbunelui

Hotărârea contestată de Greenpeace va permite daune iremediabile pentru mediu. Sutele de hectare propuse pentru expropriere includ și suprafețe împădurite, a căror distrugere va avea un impact negativ semnificativ asupra mediului. În plus, defrișările provocate vor avea ca scop extracția de cărbune, combustibilul cu cel mai mare aport la efectul de seră, responsabil pentru schimbările climatice. Astfel, prejudiciul adus mediului este unul dublu.

În cazul carierei Jilț Nord, Complexul Energetic Oltenia va primi un ajutor de peste 3,3 milioane de euro, de la bugetul de stat, pentru plata compensațiilor către localnicii expropriați. Nota de fundamentare aferentă hotărârii ignoră impactul asupra mediului concurențial, nu menționează ajutorul de stat, iar în privința necesității avizării de către Consiliul Concurenței, documentul concluzionează că „Proiectul de hotărâre nu se referă la acest domeniu.” Greenpeace consideră inadmisibilă ignorarea acestor efecte.

De asemenea, sprijinul financiar oferit de către stat unei companii contravine normelor europene privind concurența, ceea ce va duce la deschiderea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene.

Citește și:

Cioloș, solicitat să respingă exproprierile pentru extinderea carierelor de lignit din județul Gorj

Extinderea perimetrelor miniere din Gorj pune în pericol peste 1.300 de hectare de pădure

Greenpeace România solicită respingerea unui proiect de hotărâre privind finanțarea exproprierilor pentru extinderea carierei de lignit Jilț Nord

Bankwatch și Greenpeace opresc în instanță defrișarea a încă 130 hectare de pădure

Bankwatch oprește defrișarea a 22 de hectare de pădure în Gorj

Pădure de 80 de hectare salvată de la defrișare în județul Gorj

Deșeurile din minerit aduc România în fața Curții Europene de Justiție

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri