Guvernul a aprobat, in sedinta de luni, cadrul legislativ necesar pentru stabilirea masurilor in vederea imbunatatirii calitatii solurilor si subsolurilor din Romania, precum si refacerea siturilor care au fost afectate de diferiti poluatori.
Astfel, a fost aprobata o hotarare cu privire la modalitatile de investigare si evaluare a poluarii solului si subsolului, act normativ care atribuie in mod clar raspunderea pentru poluarea din activitatea anterioara privatizarii unor companii.
Pentru siturile contaminate se vor face investigatii finantate de la buget sau din alte surse de finantare. Investigatiile se vor baza pe doua chestionare, care adreseaza intrebari atat agentilor economici, precum si administratiilor publice locale. Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile va intocmi un inventar al siturilor contaminate din Romania.
Totodata, hotararea prevede reorganizarea Serviciului Implementare Politici din cadrul agentiilor regionale si locale pentru protectia mediului, prin preluarea atributiilor privind investigarea si evaluarea siturilor contaminate si infiintarea Biroului Protectia Solului si Subsolului la nivel regional si local.
De asemenea, Guvernul a aprobat o hotarare prin care stabileste cadrul legal pentru desfasurarea activitatilor de refacere a solului si subsolului, precum si a ecosistemelor care au fost afectate in decursul anilor, in diferite zone ale tarii.
Se are in vedere refacerea mediului geologic in zonele afectate, prin metode de reconstructie ecologica. Programele de reconstructie ecologica vor fi realizate in doua etape: cea de evaluare a impactului si cea de curatire propriu-zisa. La finalizarea proiectelor, pe siturile afectate, solul si subsolul vor fi aduse cat mai aproape de calitatea lor naturala, precizeaza un comunicat al Biroului de presa al guvernului.