Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Guvernul da 1,82 miliarde de lei pentru mediu

Aprobat de Guvern si supus dezbaterii parlamentare, bugetul pentru anul 2008 al Ministerului Mediului insumeaza 1,82 de miliarde de lei, a anuntat luni ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile.

Attila Korodi a precizat ca din aceasta suma, 1,23 miliarde de lei provind de la bugetul de stat, 253,5 milioane de lei vin din credite externe, iar 342,5 milioane de lei reprezinta creditele externe nerambursabile, mai exact banii din fonduri europene. Comparand suma alocata bugetului pentru anul 2008, cu cea pentru anul in curs, ministrul a declarat ca , in 2008, MMDD va gestiona fonduri cu aproximativ 18% mai mari decat cele din 2007.

"Cea mai mare crestere bugetara este inregistrata de capitolul care se refera la transferuri intre unitati ale administratiei publice. Ministerul Mediului va pune la dispozitia autoritatilor publice locale aproximativ 112 milioane de lei pentru investitii in teritoriu, in domeniul protectiei mediului. Suma oferita de MMDD autoritatilor publice este cu 78% mai mare decat cea din 200, care va permite demararea sau continuarea de catre autoritatile locale a nu mai putin de 133 obiective de investitii in infrastructura de mediu", a declarat Attila Korodi.

Sectorul apei este cel care are alocata cea mai mare suma de la buget: 752 de milioane de lei. Acesti bani vor fi investiti in realizarea a 286 de obiective, care se vor concretiza, asa cum a declarat ministrul Korodi, in "regularizari ale cursurilor de ape pe circa 210 Km, constructia a aproximativ 84 km de diguri, amenajarea de albii a 124 km, aparari si consolidari de maluri pe circa 170 de km, cum ar fi marirea capacitatii de acumulare cu aproape 5 milioane de mc."

"Printr-o astfel de capacitate se poate asigura alimentarea cu apa a a populatiei unui oras de talia Targu Muresului, timp de doua luni de zile", a adaugat ministrul Mediului.

Attila Korodi a mai spus ca unu din sapte romani care locuiesc in mediul rural nu au alimentare cu apa curenta, iar 13% din locuitorii din mediul urban nu au o infrastructura solida pentru apa. Ministrul a atras atentia si asupra faptului ca, in 2008, investitiile in domeniul gospodaririi apelor vor creste cu 20% fata de anul 2007.

De asemenea, Attila Korodi a spus si ca anul viitor vor fi elaborate 14.000 de prognoze climatice si 55 de ceretari si studii de fundamentare climatologica.

spot_img

Ultimele știri