Guvernul australian a anuntat astazi ca va trimite nave si avioane pentru a monitoriza flota japoneza de vanatoare a balenelor din Oceanul Sudic, informeaza abc.net.au.
Stephen Smith, ministrul Afacerilor Externe din Australia, a declarat ca aceasta masura reprezinta protestul formal al tarii sale fata de masacrul japonez al balenelor.
"Guvernul australian va lua toate masurile diplomatice pentru a convinge guvernul japonez sa opreasca masacrul balenelor", a declarat ministrul australian.
El a adaugat ca Ocean Viking, o nava de frontiera spargator de gheata, va urmari flota japoneza de vanatoare, dar se va limita doar la activitati de monitorizare si nu va folosi forta.
Stephen Smith considera ca diplomatia este cea mai bun arma in rezolvarea acestei probleme. "Vom numi o delegatie diplomatica care sa convinga guvernul japonez de corectitudinea cauzei noastre. Vom prezenta activitatea in Comisia Internationala a Balenelor pentru a incerca sa punem punct acestor asa zise cercetari stiintifice", a spus ministrul.
El a precizat ca in ciuda tensiunilor, partile implicate trebuie sa fie atente. "Avertizez toate partile sa fie prudente. Asta ii include si pe vanatorii japonezi, dar si ONG-urile. Avem de a face cu o zona maritima care se afla la sute de mile de coasta Australiei. In cazul unui incident, capacitatea de salvare este foarte scazuta, iar capacitatea de ranire este foarte mare", a mai spus Stephen Smith.
Guvernul australian ia in considerare si inceperea unei actiuni legale internationale, Avocatul General analizand optiunile legale ale Australiei in acest caz.Stephen Smith a precizat ca guvernul poate actiona inaintea Curtii Internationale de Justitie si a Tribunalului Maritim, folosindu-se de Conventia Balenelor si de Conventia Speciilor pe Cale de Disparitie.
Greenpeace saluta decizia guvernul laburist, opusa politicii de non-interventie dusa de guvernul precedent.
Presedintele Greenpeace Steve Shallhorn a anuntat ca aceasta masura nu ii va opri insa din actiunile de blocare. Barcile Greenpeace se vor pozitiona intre vasele japoneze si balene.
"Mergem acolo pentru a salva viata balenelor si atat timp cat cineva vaneaza balene in Oceanul Sudic vom fi acolo si vom folosi moduri de confruntare non-violenta pentru a proteja balenele", a adaugat Steva Shallhorn.
Japonia are de gand sa ucida in acest an 935 de balene minke, 50 de balene fin si 50 de balene cu cocoasa.
Foto: wildwhales.org
Cititi mai mult despre vanatoarea de balene Australia asteapta decizia guvernului referitoare la vanatoarea japoneza ilegala de balene