Guvernul aprobă bugetul programului ”Rabla pentru tractoare”, suma alocată în acest sens fiind de 500 milioane lei. Subvenția pentru achiziția de tractoare va fi de până la 20.000 euro.
La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Guvernul a adoptat mai multe modificări legislative legate de Sistemul Garanție-Returnare, Rabla pentru utilaje agricole (Programul de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate) și sistemul de supraveghere video a pădurilor prin PNRR (Capacitatea sporită de supraveghere, control și monitorizare a pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat).
Legat de Programul de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate (Rabla pentru tractoare), derulat în premieră în acest an prin Administrația Fondului pentru Mediu, fermierii vor beneficia de un sprijin nerambursabil de până la 20.000 de euro pentru achiziția unor tractoare sau maşini agricole autopropulsate. Bugetul total alocat Programului de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate este de 500 milioane lei.
„Mecanismul de desfășurare al programului este simplu, beneficiarul casează o rablă, fie o mașină veche, fie un tractor vechi și primește un voucher pentru achiziția unui tractor. Vorbim de o schemă de ajutor de stat pentru producător agricoli, care vor primi o finanțare de până la 20.000 de euro pentru achiziționarea unui tractor a cărui valoare nu trebuie să depășească 55.000 de euro. În prezent, la AFM este în curs de elaborare ghidul de finanțare, ghidul solicitantului, urmează să finalizăm și schema de ajutor de stat pentru a ne asigura că în cel mult 30 de zile vom avea acest ghid gata pentru a fi pus la dispoziția potențialilor beneficiari”, a precizat ministrul Mircea Fechet.
În ceea ce privește Sistemul Garanție-Returnare, Guvernul a adoptat Hotărârea pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1074/ 2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile. Astfel, a fost modificat termenul până la care produsele fără marcă SGR pot fi comercializate – acestea vor putea fi introduse pe piață și comercializate, cel târziu până la data de 31 decembrie 2024. După această dată, introducerea acestora pe piața națională și comercializarea lor sunt interzise.
„Am decis astăzi să permitem comercializarea acelor produse care se află încă pe raftul magazinelor din România și care, fiind fabricate înainte de 1 ianuarie 2024, nu poartă acel logo al SGR. Producătorii ar fi fost puși în situația în care să retragă de pe rafturi acele băuturi, însă în cazul în care se produsele se află în termenul de valabilitate, am considerat că nu este necesar un astfel de efort. La 6 luni de la intrarea în vigoare a SGR, putem spune că este cel mai bun exemplu de sustenabilitate și inovație din ultimii 30 de ani, în materia economiei circulare din România. Sistemul SGR a schimbat viața tuturor românilor, iar importanța recuperării ambalajelor aduce beneficii de mediu și beneficii economice, în același timp. În ceea ce privește PET-ul, pentru prima dată după revoluție, marii procesatori de PET au decis că nu mai e cazul să importăm acest material, întrucât SGR-ul furnizează suficientă materie primă. Mă bucur să constat că facem România mai curată și constribuim la balanța comercială a statului român. Până astăzi am recuperat mai bine de jumătate de miliard de doze sau sticle, folosind SGR. Luna aceasta estimăm să depășim pragul de 200 de milioane de ambalaje, ceea ce confirmă faptul că SGR-ul se află pe traiectoria bună, ne atingem țintele și indicatorii și sunt din ce în mai puține pet-uri aruncate pe malurile râurilor, în natură”, a declarat ministrul Mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.
Demnitarul a punctat că în curând va fi deschis primul centru de numărare și sortare a ambalajelor ce poartă sigla SGR, din Moldova, în județul Bacău.
Tot în ședința de Guvern de astăzi a fost aprobată și nota de fundamentare pentru cheltuielile aferente proiectului Capacitatea sporită de supraveghere, control și monitorizare a pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat, finanțat prin PNRR. Acest proiect are în vedere dezvoltarea unui sistem național de supraveghere, control și monitorizare a pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat dezvoltat pe trei direcții: sistem de comparare a imaginilor satelitare pentru detectarea modificărilor în coronamentul arboretelor, sistem de monitorizare video a transporturilor de materiale lemnoase, sistem de teledetecție ce se bazează pe senzori LiDAR, aeropurtați și mobili.
Scopul principal al investiției este de a avea un sistem digital inovator pentru supravegherea, monitorizarea și controlul fondului forestier si a circulației materialelor lemnoase, capabil să genereze în mod automat alerte și să integreze date în timp real de la toate sursele integrate.
„În cadrul acestui proiect sunt trei componente, le finanțăm din PNRR, valoarea proiectului este de peste 272 milioane lei, din acești bani peste 262 de milioane se duc direct în investiții și iată o actualizare a stadiului în care ne aflăm pe fiecare din componente. Pentru sistemul de comparare a imaginilor satelitare pentru detectarea modificărilor în coronamentul arborilor, am semnat deja contractul de execuție în luna aprilie, firma declarată câștigătoare lucrează deja la acest sistem. Pentru sistemul de monitorizare video a transporturilor de material lemnos, vor fi 350 de puncte de monitorizare fiecare prevăzute cu 3 camere inteligente, una dintre ele folosind tehnologia LPR. Așa cum se întâmplă și în cazul rovinietei, acea cameră identifică numărul de înmatriculare al mijlocului de transport, interoghează SUMAL-ul pentru a vedea dacă pe acel traseu transportul de lemn e unul legal. În același timp, folosind camere inteligente, evaluăm cantitatea și tipul de material lemnos specific fiecărui transport, săptămâna viitoare semnăm contractul. În ceea ce privește sistemul de teledetecție, care se bazează pe senzori LiDAR, luna viitoare avem depunerea ofertelor”, a adăugat ministrul Mediului, apelor și pădurilor, în cadrul briefing-ului de presă de la finalul ședinței de Guvern.