Guvernul anunță reducerea TVA-ului la alimentele BIO

Guvernul a anunţat la începutul ședinței de miercuri că va reduce taxa pe valoare adăugată de la 9% la 5% pentru produsele ecologice sau tradiţionale, certificate de Ministerul Agriculturii.

Prin diminuarea cotei TVA pe întreg lanţul de distribuţie, Executivul susține că va contribui la reducerea preţurilor acestor produse şi astfel oamenii vor fi încurajați să consume alimente sănătoase.

„Avem în vedere creşterea accesului românilor la produse sănătoase, de înaltă calitate, tot mai căutate pe piaţa alimentară. Vom reduce TVA de la 9% la 5% pentru livrarea acestor categorii de alimente, respectiv produse montane, ecologice, tradiţionale autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, a spus Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

În nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă care prevede această măsură se arată că reducerea TVA la 5% pentru produsele montane, bio şi tradiţionale va avea un impact în următorii patru ani de 836 milioane de lei.

În același document, se mai arată că o astfel de facilitate va ieftini aceste alimente de înaltă calitate, în condiţiile în care preţul lor este mai ridicat, de regulă, decât cel al produselor similare.

„Cetăţenii şi consumatorii din România solicită din ce în ce mai frecvent produse de înaltă calitate, ceea ce generează o cerere de produse alimentare cu anumite caracteristici identificabile, care sunt obţinute din materii prime de cea mai bună calitate, cu proprietăţi organoleptice superioare, fără aditivi alimentari în compoziţie”, precizează iniţiatorii proiectului de act normativ. 

Aceştia citează Raportul elaborat în comun de Comisia Europeană şi de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (State of Health in the EU) pentru anul 2018, potrivit căruia România are a doua cea mai mare rată a mortalităţii din UE, după Bulgaria, de 1.530 decese la 100.000 locuitori, faţă de o medie UE de 1.036 cazuri. Cea mai frecventă cauză de deces o reprezintă bolile sistemului circulator (cardiovasculare, cerebrovasculare).

De asemenea, ratele de obezitate în România sunt în creştere: 9,1% dintre adulţi au fost obezi în 2014, comparativ cu 7,9% în 2008, în timp ce ratele în rândul copiilor s-au dublat în ultimul deceniu, media la nivel european fiind 6%. 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri