Executivul a alocat, miercuri, prin hotarare de Guvern, suma de 360 de milioane de lei pentru reabilitarea termica a blocurilor, solicitarile proprietarilor depasind, insa, suma de 785 de milioane de lei, a anuntat ministrul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Vasile Blaga, citat de Agerpres.
"In cele doua luni de zile (de la demararea programului – n.r.), am primit solicitari cu indicatori tehnico-economici in valoare de 785 de milioane de lei, deci dublu fata de suma pe care o avem la dispozitie, pentru 1.735 de blocuri cu 75.685 de locuinte", a afirmat Vasile Blaga.
Ministrul a aratat ca, in primii sapte ani, prin acest program au fost reabilitate doar 87 de blocuri cu aproximativ 1.800 de apartamente, iar in acest an ar urma sa fie reabilitate circa 50.000 de apartamente. De asemenea, Blaga a spus ca a solicitat inca 100 de milioane de lei pentru realizarea acestui proiect din banii pe care ii va acorda Uniunea Europeana pentru investitii, in iulie.
"Discutam deja de un program multianual. Ce nu intra la finatare in acest an, automat intra cu prioritate anul viitor", a dat asigurari Vasile Blaga. "Este un efort pe care Guvernul l-a facut nu numai pentru a realiza proiectul propriu-zis, cat urmarind reducerea facturilor cu cel putin 40 la suta, pentru ca am cerut, prin lege, la consumul de energie sa nu se depaseasca 100 kw/ora pe metru patrat pe an suprafata utila", a spus ministrul Blaga.
El a subliniat ca la succesul programului a contribuit si schema de finantare, potrivit careia 50 la suta din bani provin de la bugetul de stat, 30 la suta de la primarii si 20 la suta de la beneficiari. De asemenea, foarte multe primarii s-au oferit sa finanteze suma reprezentand 20 la suta, pe care ar trebui sa o achite proprietarii.
Astfel, din cele 69 de primarii incluse in program, 37 au primit integral sumele cerute, 9 au primit peste 75 la suta, iar 15 primarii – intre 57 la suta si 75 la suta. Nu au fost onorate integral sumele cerute in marile orase, intre care si Capitala, pentru ca Bucurestiul a solicitat 445 de milioane de lei, 57 la suta din suma. Capitalei i-au fost alocate 115 milioane de lei, reprezentand o treime din banii solicitati, a mentionat Blaga.
In context, ministrul a facut si o remarca critica. Primaria comunei Petrisoara, din judetul Vaslui, a trimis o solicitare "aberanta", din care ar reiesi ca proiectul de reabilitare termica a unui apartament depaseste 10.000 de euro.
"Am alocat bani tuturor celor care au facut solicitari cu indicatorii termico-economici, cu o singura exceptie – comuna Petrisoara, judetul Vaslui, pentru ca, desi am atentionat public ca nu voi accepta solicitari aberante, primaria a trimis o cerere conform careia proiectul de reabilitare termica pentru un apartament este de peste 10.000 de euro. Discutam de zece apartamente. (…) Probabil ca sta primarul acolo, dar nu stiu cat valoreaza locuinta, daca reabilitarea costa zece mii de euro", a atras atentia Blaga.
Totodata, ministrul Blaga i-a avertizat pe primari ca au obligatia de selecta blocurile care trebuie sa faca obiectul reabilitarii si sa transmita lista la minister in termen de o saptamana. El a aratat ca pretul mediu pe tara alocat unui apartament standard este de 4.000 de euro. "Primarii sunt absolut raspunzatori pentru indicatorii tehnico-economici aprobati in consiliul local", a afirmat ministrul.
Foto: www.bloombiz.ro