Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Responsabilitatea punerii pe piata a lemnului revine administratorului de padure si nu firmelor de exploatare

Guvernul a aprobat hotararea pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienta, circulatia si comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spatiilor de depozitare a materialelor lemnoase si al instalatiilor de prelucrat lemn rotund precum si a unor masuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligatiilor ce  revin operatorilor care introduc pe piata lemn si produse din lemn.

Acest act normativ interzice comercializarea lemnului recoltat ilegal. Astfel se vor reduce taierile ilegale din paduri.

Punerea pe piata a lemnului se face de catre administratorul padurii. Inainte de comercializare, lemnul este masurat in rampa, iar documentele de insotire a marfii sunt eliberate de catre administrator. Astfel, lemnul este transportat masurat de la locul de recoltare. Emiterea avizului de Insotire se face numai de catre personalul silvic, nu si de catre operatorii care exploateaza masa lemnoasa. Numarul emitentilor scade la aproximativ 440 (structuri silvice), comparativ cu cei aproximativ  9.000 de operatori, care emiteau aceste documente pana acum. Responsabilitatea punerii pe piata a lemnului revine administratorului de padure si nu firmelor care exploateaza padurea”, au explicat reprezentantii Ministerului Mediului.

Noua Hotarare de Guvern simplifica emiterea documentelor cu regim special, schimbandu-se totodata formularele documentelor respective. Se vor utiliza formulare cu regim special diferite pentru lemnul care se valorifica de la locul de recoltare.

Totodata, pentru a reduce riscul introducerii pe piata interna a lemnului recoltat in mod ilegal si a produselor din lemn derivate din acesta, actul normativ prevede obligativitatea ca operatorii care introduc pe piata lemn si produse din lemn, sa implementeze si sa utilizeze un sistem “due diligence”, prevazut de Regulamentul (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligatiilor ce revin operatorilor care introduc pe piata lemn si produse din lemn, precum si obligatia furnizorilor de a Incheia contracte cu beneficiarii si de a pastra informatii despre acestia pe durata de cel putin 5 ani.

De asemenea, prin actul normativ adoptat se stabilesc fapte care constituie contraventii silvice si sanctiuni graduale, care se aplica in cazul incalcarii dispozitiilor regulamentului european.

Pentru urmarirea trasabilitatii lemnului recoltat din paduri se utilizeaza un sistem informational integrat de urmarire a materialelor lemnoase (SUMAL). Utilizarea SUMAL este obligatorie pentru ocoalele silvice si pentru toti operatorii si comerciantii care recolteaza, depoziteaza, prelucreaza, comercializeaza sau efectueaza operatiuni de import-export cu lemn si materiale lemnoase, dupa caz. Neutilizarea sau neaplicarea conforma a SUMAL se sanctioneaza gradual, in functie de abatere, ducand pana la suspendarea acordului pentru distributia si utilizarea documentelor cu regim special”, au mai spus reprezentantii institutiei.

Prin prezenta hotarare a Guvernului au fost stabilite modelele Registrului de evidenta a intrarilor –iesirilor  de materiale lemnoase si  a Registrul de evidenta a lemnului si produselor din lemn care nu fac parte din categoria materialelor lemnoase.

spot_img

Ultimele știri