Peste 1300 de acțiuni în justiție legate de schimbările climatice au fost intentate începând cu 1990, conform unui nou studiu.
Conform Grantham Institute și London School of Economics, procesele au avut loc în 28 de țări, SUA fiind pe primul loc (1023 de cazuri individuale). Însă cazurile încep să se înmulțească și în alte state.
„Tragerea la răspundere a guvernelor și companiilor pentru lipsa măsurilor de combatere a schimbărilor climatice a devenit un fenomen global. Numărul țărilor în care oamenii inițiază acțiune în instanță legată de schimbările climatice va continua probabil să crească.”. a declarat Joana Setzer, co-autoare a raportului.
Printre țările în care au fost intentate astfel de procese se numără Australia (94 de cazuri), Marea Britanie (53), Noua Zeelandă (17), Spania (13), Brazilia și Germania (5).
În cei doi ani și jumătate de când Donald Trump a devenit președinte al SUA, mai multe procese intentate au încercat să împiedice încercările lui de a schimba reglementările cu privire la protecția mediului.
În Marea Britanie, Client Earth a câștigat mai multe procese intentate împotriva guvernului britanic, pe motiv că acesta nu a luat suficiente măsuri de a reduce nivelurile ilegale de poluanți din aer.
În Olanda, fundația Urgenda a cerut guvernului să adopte ținte mai stricte de reducere a emisiilor, însă statul a făcut apel.
Conform raportului, aceste procese vor continua să apară în tot mai multe țări, fiind o modalitate de a realiza schimbări de politică.