Guvernatorul Deltei: „S-a decis continuarea prohibiției la pescuitul de sturion pentru o perioadă de cinci ani”

În contextul în care moratoriul adoptat de România în 2006, privind prohibiția pescuitului de sturion, se încheie luna viitoare, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) și Ministerul Mediului au convenit continuarea prohibiției la pescuitul de sturion pentru o perioadă de cinci ani, potrivit blogului guvernatorului ARBDD, Lucian Simion.

beautiful-graceful-and

„Din studiile realizate în ultimii ani, dar și din obligațiile externe care ne impun protecție sporită pentru această specie aflată în pericol ce se află pe Lista Roșie a Convenției de la Berna (sturionul), s-a decis continuarea prohibiției la pescuitul de sturion pentru o perioadă de cinci ani. Este o decizie de interes național și internațional pe care nu o ia ARBDD, este o decizie pe care o luăm de comun acord Ministerul Mediului, Ministerul Afacerilor Externe, ARBDD, ANPA în condițiile în care România și Bulgaria sunt singurele țări membre ale Uniunii Europene care mai au populații viabile de sturioni sălbatici”, a scris Simion.

Acesta a precizat că România susține în continuare soluționarea acordării unor subvenții pentru pescarii care aveau cotă de pescuit la sturion și pentru aceasta s-a inițiat deja o discuție cu vicepreședintele Comisiei de pescuit din Parlamentul European, Norica Nicolai, care a spus că problema va fi supusă dezbaterii.

Referindu-se la cotele de pescuit pentru calcan din Marea Neagră, guvernatorul ARBDD a menționat că „sunt niște probleme datorate raportării nu tocmai reale a pescarilor din zona litorală a județului Constanța, în sensul că se vor impune aici penalizări de 10 – 20% față de cota anului trecut”. Cu toate acestea, pescarii de calcan din zona Rezervației Biosferei Delta Dunării vor avea aceleași cote de anul trecut pentru că raportările lor sunt cele care se regăsesc în realitate conform controalelor care s-au desfășurat în zonă.

Calcan

‘Atunci când au greșit au fost amendați și au înțeles că legile și regulamentele trebuie respectate. Cert este faptul că monitorizăm cu mare atenție capturile de calcan și raportările pescarilor tocmai pentru a evita potențiale sancțiuni din partea Comisiei”, a mai spus Lucian Simion.

Cum sunt protejați ultimii sturioni sălbatici din Dunăre

Pescuitul sturionilor este interzis și în celelalte țări de pe coasta Mării Negre. Turcia a interzis pescuitul sturionilor sub 10 kg încă din 1958, iar din 1996 a fost interzis total pescuitul sturionilor. Interdicția este în vigoare și în Ucraina din 1996, în Georgia din 1967, în România din 2006 și în Bulgaria din 2011. În Rusia există interdicția de a pescui moruni în Marea Azov încă din 1985, iar din 2005 este interzis pescuitul tuturor speciilor de sturioni, inclusiv din Marea Neagră. În plus, Rusia dorește să extindă această interdicție și pentru Marea Caspică.

Din 1998, toate speciile de sturioni sunt protejate de Convenția privind comerțul internațional cu specii sălbatice de faună și floră pe cale de dispariție (CITES). Acest lucru înseamnă că sturionii și produsele provenite de la aceștia trebuie să fie însoțite de documentele CITES în comerțul internațional și tot caviarul trebuie să poarte etichete CITES. Chiar dacă etichetarea nu este necesară pentru caviarul produs în Statele Unite ale Americii, dacă produsul vine pe piața din Uniunea Europeană (UE) trebuie să aibă etichetă CITES.

Pentru a contribui la conservarea sturionilor, în iulie 2012 WWF a demarat proiectul de comunicare finanțat prin programul LIFE +  al UE, „Acțiuni comune pentru creșterea gradului de conștientizare privind supraexploatarea sturionilor din Dunăre în România și Bulgaria”. Acesta este implementat de WWF în Austria, România și Bulgaria și se va încheia la finalul lunii septembrie 2015. Valoarea proiectului este de 770.836 de euro, finanțat în mod egal de către Uniunea Europeană și de către WWF.

Citește și:

WWF solicită prelungirea perioadei de prohibiție la sturioni și după 2015

Agerpres.ro: Proiect european pentru monitorizarea sturionilor sălbatici

spot_img

Ultimele știri