Programul “Electric Up” a fost adoptat de Guvern. Anumite IMM-uri pot primi o finanţare de până la 100.000 de euro pentru investiții „verzi”

În şedinţa de Guvern de joi, 3 septembrie, Guvernul a adoptat programul “Electric Up”, prin care IMM-urile din domeniul HoReCa pot accesa o finanţare nerambursabilă în valoare de maxim 100.000 de euro pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice şi a staţiilor de încărcare.

Anunţul a fost făcut de către şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, după încheierea şedinţei.

“În domeniul economic, un alt proiect de ordonanţă de urgenţă pentru implementarea unui alt program din Planul naţional de investiţii şi relansare economică. Este vorba despre programul “Electric Up”, prin care IMM-urile din domeniul HoReCa au posibilitatea să acceseze o finanţare nerambursabilă de până la 100.000 de euro pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice şi pentru instalarea staţiilor de încărcare. Şi acest proiect de act normativ a obţinut toate avizele necesare şi a fost adoptat în formă finală în această şedinţă de Guvern”, a precizat Ionel Dancă, joi, după încheierea reuniunii Executivului.

Acesta a subliniat că valoarea finanţării este cuprinsă între 30.000 euro şi 100.000 euro, iar bugetul iniţial pentru acest prim apel este de 477 milioane de lei.

„Vorbim despre un program pentru finanţarea investiţiilor făcute de întreprinderile mici şi mijlocii şi de către întreprinderile din domeniul HoReCa în panouri fotovoltaice, în surse de producerea energiei electrice din surse regenerabile. Detaliile legate de modul de finanţare: avem sisteme care vor fi finanţate cu putere instalată cuprinsă între 27 de kW şi 100 de kW; nu necesită autorizaţie ANRE suplimentară pentru că sunt până în 100 de kW. Valoarea finanţării este cuprinsă între 30.000 euro şi 100.000 euro, iar bugetul iniţial pentru acest prim apel este de 477 milioane de lei, dar obiectivul nostru este să alocăm în funcţie şi de cum va evolua acest program până la 200 milioane euro pentru acest tip de investiţii. Nu este cu cofinanţare din partea beneficiarilor. Este grant nerambursabil 100% până în 100.000 euro”, a explicat Dancă.

El a adăugat că, prin acest program, se finanţează investiţiile pentru producerea de energie electrică din panouri fotovoltaice, dar şi staţiile de reîncărcare pentru vehiculele electrice şi electrice hibrid.

Citește și:

Parlamentul European a votat reducerea emisiilor de carbon cu 60%, până în 2030

Emisiile de carbon a 58 de companii din România vor fi reduse cu 8.800 de tone pe an

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri