Gunoaiele nu mai fac bani

Deseurile colectate separat pentru reciclare ar putea ramane in depozite. Industria reciclarii nu este scutita de probleme in contextul crizei economice mondiale. Preturile in scadere ale materiilor prime virgine, pretul in scadere al petrolului si colapsul industriei auto sunt doar cateva dintre aspectele cu care se confrunta industria din Romania. Oana Neneciu relateaza despre problemele si solutiile pe care le au reciclatorii pentru actuala situatie din Romania.

Un cerc vicios

In an de criza, productia scade din cauza cererii reduse, pretul materiilor prime virgine scade din cauza scaderii productiei, iar preturile materialelor reciclate scad, la randul lor, pentru a fi competitive. Astfel ca exista riscul ca deseurile colectate spre reciclare sa ramana in depozite sau sa ia drumul gropilor de gunoi. Problemele nu se extind, deocamdata, la toate materialele, cererea de hartie scade vertiginos, dar, pe de alta parte, la sticla creste, spune Mugurel Radulescu, presedintele organizatiei EcoRom.

„Pretul materiilor prime a scazut si, in consecinta, inlocuirea lor cu materiale care provin din reciclare e mai putin atractiva. In conditiile astea sunt anumite categorii de materiale la care pretul de achizitie fie a scazut foarte mult, fie nu se mai achizitioneaza deloc. Fenomenul este inegal pe tipul de materiale si pe tipul de operatori. De exemplu, pe hartie sigur ca este o discutie, dar cred ca se va rezolva intr-o luna, doua, trei. Deci cred ca este o situatie conjuncturala. Pe sticla este o crestere a cererii, dar asta si fiindca pentru sticla exista si solutii alternative, de exemplu folosirea in constructii“, este de parere Mugurel Radulescu.

O alta discutie este reciclarea PET-urilor, din care se obtin in general materiale folosite in industria auto.  Scaderea pretului petrolului afecteaza direct si preturile materialelor reciclate, arata Cristinel Dobrota, director executiv al GreenFiber Buzau.

„In conditiile in care pretul petrolului a scazut de patru ori fata de anul trecut, si pretul materiilor prime virgine a scazut foarte mult. Asta face ca materiile prime reciclate in lume acum sa nu se mai caute asa de mult ca anul trecut. Asta este o lovitura destul de puternica data industriei reciclarii de mase plastice. Si toti cei care recicleaza deseuri din mase plastice sufera in momentul asta“, a declarat Cristinel Dobrota.

2009, compromis

Directorul GreenFiber estimeaza ca, pana in prezent, cererea si, implicit, vanzarile GreenFiber au scazut cu 20% si spune ca anul 2009 este compromis complet din punctul de vedere al profitabilitatii. Cat va dura aceasta situatie? Reciclatorii spera ca nu foarte mult.

„In mod evident, lucrurile nu se vor imbunatati peste noapte. Dupa ce organismul sufera o interventie chirurgicala, urmeaza o perioada de convalescenta. Este evident ca situatia nu se va termina peste noapte. Estimarile noastre spun ca anul 2009 este compromis si n-ar fi foarte rau sa fie doar atat“, subliniaza Dobrota.

GreenFiber recicleaza in principal PET-uri, pe care le transforma in fibra poliesterica, iar 85 de procente din materialul produs se exporta in aproape toate tarile din Uniunea Europeana si 15% este pentru piata interna. Fibra produsa la Buzau este utilizata in principal in industria auto, iar caderea acestei industrii afecteaza si compania romaneasca.

Presedintele EcoRom mai semnaleaza ca un alt sector ar putea fi afectat de criza reciclarii, generatorii industriali de deseuri. Acestia ar putea fi nevoiti sa plateasca pentru colectarea deseurilor, desi pana acum primeau bani pe acestea.

„E posibil ca relatia dintre generatorii industriali de deseuri si colectori sa se schimbe. Daca, de exemplu, pana acum pentru deseurile colectate din industrial-comercial, generatorii de deseuri pretindeau bani pentru ca este vorba despre fractii pure si usor de reciclat, acum e posibil sa trebuiasca sa plateasca, pentru ca reciclarea este asa cum este, cel putin temporar, dar ei tot trebuie sa scape de deseuri, si depozitarea lor la groapa oricum costa. Sa speram ca nu ajung la groapa“, spune Radulescu.

Discutii la nivel inalt

Presedintele EcoRom este optimist in ceea ce priveste reciclarea, spunand ca industria sufera, asa cum sufera toata economia, si ca lucrurile se vor regla, iar preturile materiilor prime nu pot ramane asa. Cristinel Dobrota, director executiv al GreenFiber, gaseste solutiile: cresterea consumului si implicarea statului.

„Industria sufera si sufera mai mult cei din tarile in care statul s-a implicat cel mai putin sau deloc si unde aceasta industrie se mentine din eficienta procesului, cum este si cea din Romania. Taxele care se colecteaza pe ambalaje trebuie sa se intoarca in sistem si in special pentru sprijinirea colectarii, pentru ca asta este problema, de asta nu exista eficienta in industria reciclarii din Romania si in tarile unde statul nu se implica“, spune Dobrota.

Ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, asigura ca subiectul este pe agenda ministerului, deci discutia exista. Cu toate acestea, ministrul trebuie sa se asigure, pana sa ia o decizie de sprijinire a industriei, ca ciclul de colectare-reciclare se inchide corect in Romania, respectiv, cat din ce se colecteaza se recicleaza corect.

Sulfina Barbu, Presedintele Comisiei de administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic a Camerei Deputatilor, a tras un semnal de alarma despre situatia in care se afla sectorul reciclarii din Romania. „Este nevoie urgent de un plan de masuri anticriza pentru deblocarea reciclarii“, a aratat Sulfina Barbu dupa o intalnire cu jucatorii din piata reciclarii.

Prioritate pentru produsele din materiale reciclabile in achizitiile publice, facilitarea finantarii proiectelor pentru instalatii de reciclare si diminuarea taxelor pentru companiile care folosesc produse din materiale reciclate si materii secundare sunt solutiile deblocarii pietei propuse de Sulfina Barbu.

Pana la lamurirea „situatiei“ sesizate de noul ministru al mediului si stabilirea clara a masurilor necesare, reciclatorii isi vad profiturile micsorandu-se. Cine va mai investi in aceasta industrie care abia incepuse sa se dezvolte si cum ne vom atinge tintele nationale de reciclare si valorificare ale deseurilor fac subiectul altei „discutii“.
 

spot_img

Ultimele știri