San Pedro La Laguna din Guatemala a devenit recunoscut în țară după ce a interzis ambalajele de plastic de unică folosință. În schimb, localnicii și turiștii fac cumpărături în pungi din materiale textile sau în coșulețe din frunze de palmier, iar produsele le sunt ambalate în hârtie sau în frunze de bananier.
San Pedro La Laguna din Guatemala, cu 14.000 de locuitori, este unul din cele 12 orașe așezate în jurul lacului Atitlan. Acesta este considerat unul din cele mai frumoase lacuri din lume și este cel mai adânc din America Centrală. Așa se face că sute de mii de turiști vin să-l viziteze în fiecare an, ceea ce înseamnă un ajutor pentru economia locală, dar și generarea unei cantități mari de deșeuri.
„Când am preluat funcția, groapa municipală era plină de plastic care, în cea mai mare parte, ajungea în lac. Trebuia să acționăm rapid”, a povestit Mauricio Mendez, actualul primar.
După ce s-a consultat cu comunitatea și cu liderii religioși, Mendez a decis, începând cu ianuarie 2016, interzicerea ambalajelor din plastic, cum ar fi pungi, paie și caserole din polistiren. Astfel, San Pedro La Laguna a devenit primul orășel din jurul lacului și al treilea din Guatemala care a luat o astfel de decizie.
„Acest proiect s-a născut dintr-o necesitate și a fost creat pentru a ne ajuta să conservăm lacul și să avem grijă de mediu”, a mai spus primarul.
Acesta a mărturisit că ideea sa a fost criticată de diferite sectoare ale societății, însă a fost primită cu mare entuziasm de către populația mai în vârstă pentru că, spun ei, le aduce aminte de vremurile apuse. Acum, locuitorii din San Pedro La Laguna se duc la cumpărături cu pungi din materiale textile sau cu coșulețe din frunze de palmier, iar produsele le sunt ambalate în hârtie sau în frunze de bananier.
„Nu vrem să pierdem cultura de a înota în lac, așa că este necesar să arătăm grijă și apreciere pentru natură”, a spus Clemente González, comerciant.
O altă localnică, Manuela Rocche, sugerează ca inițiativa să fie copiată și de celelalte orașe de pe marginea lacului pentru a lupta pentru un scop comun.
„Este munca tuturor să conservăm lacul și să acceptăm să nu mai folosim lucruri care fac mai mult rău”, a zis aceasta.
Comercianții care refuză să aplice această legislație pot primi amenzi între 4 și 2.000 de dolari.
„80 la sută din cetățenii orașului nostru au renunțat să mai folosească plastic de unică folosință, ceea ce e un real succes pentru noi”, a declarat primarul Mendez.
Viziunea acestuia de a proteja mediul nu s-a oprit doar la interzicerea plasticului. În 2017 a introdus în școli cursuri de protejare a mediului, iar în 2019 plănuiește să verifice toate stațiile de tratare a apelor reziduale care se varsă în lac.
„Lacul este viața noastră. Avem responsabilitatea de a le lăsa această moștenire copiilor noștri. Vreau ca comunitatea mea să continue să trăiască aproape de lac, să facă baie în el, iar acesta să îi bucure pe turiști într-un mod sustenabil și eficient”, a mai spus primarul.