Puloverele din lână țin cald, nu dăunează mediului, fiind făcute din materiale naturale, dar nici nu sunt tocmai ieftine. Prin urmare, trebuie să înveți cum să ai grijă de ele ca să te țină mai mult de 2,2 ani (media de viață a unei haine, potrivit unui studiu).
Statele Unite duc la groapa de gunoi, în fiecare an, 10,5 milioane de tone de materiale textile. Nici Europa nu stă mai bine, cu cele 9,35 de milioane de tone de haine aruncate pe an. Un studiu a arătat că, în medie, o familie din Marea Britanie deține haine în valoare de 4.000 de lire sterline, dar 30% n-au mai fost purtate de cel puțin un an. Ca să nu te încadrezi și tu în aceste cifre, trebuie să înveți să ai grijă de hainele tale. Mai jos, sfaturi despre pulovere, căci pe ele le purtăm cel mai mult în această perioadă.
1. Cât de des ar trebui să speli puloverele
Cele din bumbac, mătase sau cașmir ar trebui spălate după două, trei purtări, pentru că sunt mai delicate. Cele din lână, acrilic și poliester pot fi purtate chiar și de cinci ori.
2. Cum speli corect un pulover de lână
Ca să nu te alegi cu un pulover mai mic, spală-l de mână. Lasă-l la înmuiat 5, 10 minute, în apă rece în care ai adăugat o lingură de detergent pentru un pulover de mărimea M sau L și jumătate de lingură pentru S. Acest pas va preveni intrarea la apă. Spală puloverul cu grijă în acea apă, apoi clătește-l tot în apă rece, până când nu mai simți detergent pe mâini. Ține puloverul de umeri pentru a se scurge excesul de apă, apoi întinde-l pe un prosop curat și uscat. Începând de jos, rulează prosopul cu tot cu pulover, ca pe un sac de dormit. Lasă-l se usuce întins pe o suprafață dreaptă, căci pe sârmă se va întinde și își va modifica forma. Pe Amazon există chiar un uscător pentru pulovere.
3. Cum să agăți un pulover pe un umeraș, fără să se întindă
Huffington Post a făcut o serie de GIF-uri prin care exemplifică următoarea tehnică: împăturești puloverul pe jumătate, mânecă pe mânecă; așezi umerașul perpendicular, cu cârligul în jos; treci partea de jos a puloverului și mâneca peste umeraș și gata.
4. Manșete lărgite
Uneori se întâmplă ca manșetele sau mânecile, cu totul, să se lărgească. În această situație, înmoaie-le în apă fierbinte, așază-le pe un prosop și usucă-le cu uscătorul de păr, cu aer cald.
5. Elimină scamele
Inevitabil, puloverul tău se va scămoșa, fie de la purtat, fie de la spălat. Poți să elimini scamele foarte ușor, cu o lamă, cum ar fi un Big.
6. Cum scapi de molii
Dacă ai descoperit că un pulover a fost gazda unei molii, pune-l într-o pungă de plastic și lasă-l în congelator pentru câteva zile. Aerisește-l într-o cameră încălzită, apoi mai lasă-l câteva zile în congelator. Ține mereu în dulap săculeți cu lavandă sau chiar castane sălbatice.
7. Cum depozitezi puloverele pentru vară
Spală întotdeauna puloverele înainte să le pui deoparte pe perioada verii. Poți să le păstrezi într-o pungă sigilată, din care ai scos aerul, și în care ai pus jumătate de cană de lavandă uscată.