Greutatea mică la naștere, asociată cu proximitatea sondelor de fracking

Într-un nou studiu alarmant, cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh au arătat că mamele însărcinate care trăiesc în apropierea sondelor de fracking sunt mai predispuse decât cele care locuiesc mai departe să aibă bebeluși cu greutate scăzută la naștere, informează EcoWatch.

fracking

Studiul „Rezultate perinatale și operațiuni de gaze naturale neconvenționale în sud-vestul Pennsylvaniei” a fost publicat săptămâna trecută în PLOS ONE. Cercetătorii au investigat rezultatele de la naștere pentru 15.451 de bebeluși născuți între 2007 și 2010 în trei regiuni din Pennsylvania, un stat cunoscut pentru activitățile intense de fracking: Washington, Westmoreland și Butler.

„Mamele ale căror case se aflau în grupul de top în ce privește apropierea de un număr mare de astfel de sonde au avut cu 34% mai multe șanse să nască bebeluși considerați ‘mici pentru vârsta gestațională’, decât mamele ale căror case se regăseau în ultimul sfert”, arată un rezumat al concluziilor raportului. „‘Mici pentru vârsta gestațională’ se referă la bebeluși a căror greutate la naștere îi clasează sub cei mai mici 10% dintre ceilalți bebeluși”. Greutatea scăzută la naștere este asociată cu probleme medicale care apar mai târziu în viață, care includ diabet zaharat, boli de inimă și hipertensiune arterială.

Cercetătorii spun că aceste constatări au rămas valabile chiar și atunci când au luat în calcul alți numeroși factori, precum îngrijirea prenatală, educația, vârsta și istoria nașterii mamelor. Aceștia au subliniat faptul că studiul nu dovedește definitiv o relație cauzală între sondele de fracking și greutatea mică la naștere, dar cu siguranță e un motiv de îngrijorare care necesită continuarea investigațiilor.

„Munca noastră este o premieră pentru această regiune și sprijină cercetări anterioare care arată o legătură între dezvoltarea gazelor neconvenționale și efectele negative asupra sănătății”, a spus co-autorul Dr. Bruce Pitt, președinte al Pitt Public Health’s Department of Environmental and Occupational Health. „Aceste rezultate nu pot fi ignorate. Există o nevoie clară de studii în rândul populațiilor mai mari, cu estimări mai bune în ce privește expunerea și mai multe înregistrări medicale în profunzime”, a mai spus co-autorul.

Lucrarea vine în urma unor numeroase descoperiri științifice care arată că fracking-ul duce la înrăutățirea sănătății omului și la riscuri de mediu, de la apă potabilă contaminată la cutremure. Un alt studiu, publicat în aprilie de către cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins a arătat că locuințele și clădirile mai apropiate de site-urile de fracking din Pennsylvania au avut o concentrație mai ridicată de radon, un gaz cancerigen.
Sursă foto: Flickr.com

Mai citește și:

Statul american Maryland interzice fracturarea hidraulică

VIDEO Distrugerea unor imagini cu roci, cu ajutorul chimicalelor folosite în fracturare hidraulică

Scoția suspendă exploatarea gazelor de șist

Fracturarea hidraulică, cauza mai multor cutremure din Ohio

New York interzice fracturarea hidraulică

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri