Expoziția ”Săptămâna europeană a reducerii deșeurilor”, deschisă între 22-30 noiembrie la Paris, aduce în prim-plan 75 de proiecte internaționale în domeniul construcțiilor, realizate din materiale reciclate. Toate aceste proiecte care includ, de exemplu, folosirea gresiei recuperate dintr-o măcelărie veche din Madrid, utilizarea geamurilor cumpărate la mâna a doua dintr-o cafenea din Amsterdam sau ferestre vechi din stejar, achiziționate dintr-un stat european, ce vor fi folosite la fațada noului sediu al Consiliului European, sunt inventive și surprinzătoare și demonstrează potențialul reciclării, refolosirii și recondiționării deșeurilor din construcții.
„Reutilizarea este o parte distinctă a reciclării și reprezintă o nouă utilizare a materialelor existente, fără ca acestea să-și schimbe radical forma. Folosim, astfel, mai puțină energie pentru a extrage, transforma, transporta și prelucra materia primă. În concluzie, mai puțină poluare și mai puține deșeuri”, a explicat Julien Choppin, unul dintre organizatorii expoziției deschise cu prilejul Zilei Internaționale a Reciclării, sărbătorită anual în 15 noiembrie.
În California, pionieră în domeniul reciclării materialelor de construcții, există, în prezent, o întreagă filieră a reutilizării deșeurilor provenite din construcții. Clădirile nu mai sunt demolate cu buldozerul, ci se practică așa-zisa ”deconstrucție”, în care sunt implicate companii speciale, al căror preț este mai scump decât al unei demolări, fiind subvenționat, însă, de stat.
„Uniunea Europeană le-a fixat statelor membre ținta de reciclare a 70% din deșeurile provenite din construcții până în 2020. Dar reciclarea își concentrează astăzi atenția asupra finanțării infrastructurilor indstriale ori susținerii inovației”, a specificat Carl Enckell, avocat specializat în dreptul mediului.
În Europa, Departamentul Deșeurilor de la Bruxelles propune un ghid practic al reciclării, care studiază potențialul șantierelor publice și private în acest domeniu și priopune o metodologie de integrare a elementelor recuperate în noi construcții.
”Până la mijlocul secolului XX, reutilizarea deșeurilor era o practică curentă, tradițională în construcții. Astăzi, având în vedere că tindem spre zero deșeuri, iar epuizarea resurselor devine o problemă care neliniștește din ce în ce mai mult, această practică ar trebui reluată”, a conchis Julien Choppin.
Citește și: