Greenpeace vs. OMV Petrom: Câştig de cauză pe Neptun Deep

Greenpeace România a câștigat un nou proces în instanță împotriva OMV Petrom în aceasta săptămană, iar decizia nu poate fi contestată. Judecătoria Sector 1 București a admis cererea ca un expert tehnic autorizat să meargă pe una dintre platformele de petrol și gaz operate (platforma Pescăruș) pentru a verifica dacă sunt respectate standardele de siguranță.

Greenpeace România a desfășurat, în ultimul an, acțiuni de amploare și proteste pentru a stopa proiectul Neptun Deep, evidențiind, în principal, pericolul de mediu pe care un astfel de proiect îl reprezintă.

Problemele au început anul trecut, în februarie, când Greenpeace România prezenta problemele pe care Platforma 7 dintr-unul dintre proiectele OMV Petrom din Marea Neagră le avea. Aceasta se afla într-o stare avansată de degradare, fiind ruginită în exterior. 

Protestele

În octombrie, chiar de Ziua Internațională a Mării Negre, Greenpeace a organizat un protest la Constanța, la Autoritatea Competentă pentru Reglementarea Operațiunilor Petroliere Offshore (ACROPO) pentru a cere instituției să intervină în cazul Neptun Deep și să apere dreptul românilor la un mediu sănătos.

În noiembrie, Greenpeace a organizat un alt protest, de această dată la sediul OMV Petrom din București. Scopul acestuia a fost de a evidenția impactul pe care utilizarea combustibililor fosili îl au asupra mediului și schimbărilor climatice. Greenpeace România au adus la locul protestului deșeurile rezultate din inundațiile din județul Galați din perioada respectivă.

Acțiunile legale

În iulie anul trecut, a fost intentat procesul de către Greenpeace împotriva OMV Petrom prin care se solicita o expertiză a platformelor, în special în ceea ce privește siguranța structurală, mecanică și de producție a acestora.

În august, Greenpeace sesiza Comisia Europeană cu privire la problemele platformelor OMV Petrom din Marea Neagră. Principalele îngrijorări aveau legătură cu posibila incapacitate a OMV Petrom de a lua măsurile necesare în vederea menținerii integrității infrastructurii și a prevenirii accidentelor majore, așa cum este prevăzut în Directiva privind siguranţa operaţiunilor petroliere offshore.

În octombrie 2024, Greenpeace România sesiza autoritățile competente cu privire la funcționarea fără autorizație de mediu valabilă a instalațiilor offshore operate de OMV Petrom din sectorul Istria al Mării Negre, aflate sub jurisdicția României. Ulterior, Autorizația de mediu nr. 1417/15.10.2019 a fost revizuită din nou la data de 11.10.2024.

În noiembrie, Greenpeace câștiga pentru prima dată procesul prin care Tribunalul București obliga Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Institutul Grigore Antipa să comunice studiile de ecotoxicitate care au stat la baza elaborării Raportului Integrat de Mediu pentru proiectul Neptun Deep.

CITEŞTE ŞI:

Comisia Europeană trimite șase state la Curtea de Justiție pentru că nu au revizuit planurile de management al bazinului hidrografic

Sebastian Burduja, audiat pe repede înainte, pentru un nou mandat la Energie

De ce scade populația delfinilor în Marea Neagră?

Dezastru ecologic în Marea Neagră: Rusia declară stare de urgență

Black Sea Oil & Gas va dezvolta centrale de biogaz în România

 


#OMV #PlatformaMariiNegre #omvpetrom #omv #petrom #litigii #greenpeace #greenpeacevsomvpetrom #litigiigreenpeace #litigiipmvpetrom #platformapescarus #platformedegaz #platformedepetrol #petrolmareaneagra #gazmareaneagra #AdministrațiaBazinalădeApăDobrogea
Litoral #RaportuluiIntegratdeMediu #InstitutulGrigoreAntipa #proiectulNeptunDeep #autorizatiademediu #offshoremareaneagra #autorizatiedemediuMareaNeagra #Directivaprivindsiguranţaoperaţiunilorpetroliereoffshore #protestNeptunDeep

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri